Verschillen in de microbiota in de darm verklaren 30 procent van de verschillen in voederconversie. Dat heeft onderzoeker Lisanne Verschuren van Topigs Norsvin vastgesteld. De fokkerij-organisatie gaat dan ook verder met onderzoek naar dit indirecte selectiekenmerk.
De microbiota in de darm is de verzameling van alle verschillende gunstige en ongunstige bacteriën, maar ook virussen, gisten en schimmels in de darm. Lisanne Verschuren heeft van een aantal vleesvarkens die verschillend scoren op voederconversie deze microbiota onderzocht. Het blijkt dat de microbiota van die varkens ook verschillend is.
Verschillen in darmflora
Het verschil in voederconversie tussen de vleesvarkens is voor 30 procent te verklaren door de verschillen in de darmflora. Bij een bepaalde samenstelling van de microbiota gaan varkens dus efficiënter om met hun voer en zijn die varkens ook gezonder. Het verschil is zo groot dat het ook bruikbaar is als indirect selectiekenmerk voor de voederconversie. Topigs Norsvin gaat verder met onderzoek naar de microbiota en het verband met de voederconversie, zodat dit een nieuw selectiekenmerk kan worden.
Lees ook
Meest gelezen
Mobiele mestverwerker mogelijk oplossing voor mestcrisis
Gisteren, 09:56
Druk op inkomen van varkenshouder loopt op
03-02-2025
'Je hoeft het niet alleen te doen'
03-02-2025
Blogs
'Je hoeft het niet alleen te doen'
03-02-2025
'Plotsklaps veranderende wereld'
30-01-2025
'Biggetjes: ze geven energie'
23-01-2025
Bedrijf in Beeld
Partners
Stelling
Loading
Nieuws van NieuweOogst.nl
Varkenshouders benutten genetische vooruitgang
Vandaag, 08:50
Webinar: Hoe staat de landbouw in Oekraïne ervoor?
Gisteren, 15:19
'Toegevoegde waarde varkenssector fors onderschat'
Gisteren, 13:41