Nederlandse slachterijen hebben in 2019 slechts 45.000 vleesvarkens minder aan hun haken gehangen. Wel waren de varkens gemiddeld bijna 1,6 kilo zwaarder dan in 2018. Ondanks de lagere slachtaantallen hebben de vleesverwerkers 1,3 procent meer omzet in kilo’s varkensvlees geboekt.
De complete jaarcijfers van de slachtgegevens die RVO publiceerde laten opnieuw een stijgend slachtgewicht zien. Het karkas van een geslacht Nederlands vleesvarken weegt gemiddeld 98,15 kilo. In 2018 was dat gemiddelde slachtgewicht 96,6 kilo. Dat bij stijgende gewichten het vleespercentage daalt, wordt eveneens door de cijfers bevestigd. Prikten de varkens in 2018 nog 59,11 procent mager vlees, in 2019 is dat 59,0 procent.
In totaal zijn 15,65 miljoen vleesvarkens door Nederlandse slachterijen verwerkt in 2019. Het jaar ervoor waren dat 15,69 miljoen dieren.