Varkensslachterijen presteerden top in 2021
Ondanks het wegvallen van vleesvarkensplaatsen door de saneringsregeling Varkenshouderij hebben Nederlandse slachterijen in 2021 een topproductie gedraaid. Ze hebben net iets meer vleesvarkens verwerkt dan in 2020. Daarnaast lag het gemiddelde slachtgewicht in 2021 een ons hoger dan in het jaar ervoor. Het vleespercentage bleef iets onder de 59 procent.
Marktcijfers van RVO.nl over 2021 wijzen uit dat er zo'n 30.000 vleesvarkens meer aan Nederlandse slachthaken zijn gehangen in vergelijking met 2020. Het gaat daarbij respectievelijk om 15,845 en 15,815 miljoen stuks. Met een gemiddeld slachtgewicht van 99,80 kilo zijn vleesvarkens opnieuw iets zwaarder geworden. In 2020 bedroeg het slachtgewicht 99,66 kilo, in 2019 was dat 98,15 kilo en het jaar daarvoor 96,57 kilo.
Varkensslachterijen verwerkten een groter aandeel van de in Nederland gehouden vleesvarkens. Uit de landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt het aantal varkens in Nederland in september 2021 gedaald te zijn met ruim een half miljoen naar iets onder de 11,4 miljoen varkens. Daarvan zijn er 5,261 miljoen gehouden vleesvarkens.
Export keldert
Ook blijkt uit de marktcijfers van RVO.nl over 2021 dat de export van vleesvarkens afgelopen jaar opnieuw fors is gedaald. Waar in 2020 nog 1,25 miljoen varkens naar buitenlandse slachterijen werden getransporteerd, waren dat er in 2021 ruim een half miljoen minder.