'Opperbeste stemming en optimisme'
'Never a dull moment' in de varkenshouderij. Het optimisme in de sector viert hoogtij. Zo presenteerde de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) met trots de puike scores van een enquête onder leden en niet-leden. Geen zesje of mager zeventje, maar een dikke 7,5 voor haar imago.
Het sentiment in de sector is opperbest, want zelfs enquêteurs werden telefonisch vriendelijk en uitgebreid te woord gestaan. Een signaal van betrokkenheid met hun behartiger van sectorbelangen.
De POV heeft zich in tien jaar tijd ontwikkeld tot een doelmatige organisatie waarvoor zowel leden als niet-leden waardering hebben. De paar punten van kritiek gaan over 'oud zeer', te weinig resultaten boeken in het Haagse en de te hoge contributie. De conclusie was: vol gas doorgaan en ook in Brussel het Nederlandse varkensgeluid laten dringen, zelfs al kost dat extra geld.
Maar wat zou het geval zijn geweest als de vragenlijst in het dal van een varkenscyclus zou zijn uitgezet? En wat te doen met de steeds overzichtelijker wordende sector? De POV ontbeert het gelukkig niet aan een nuchtere en realistische blik op de toekomst.
Er komen andere tijden aan en de organisatie drijft op het geld van de leden. Het principe van de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten krijgt beter gestalte in een nieuwe contributieregeling. Als dat goed uitpakt, komt de ultieme wens van de huidige POV-voorzitter een stuk dichterbij. Zij hoopt ooit 100 procent van de varkenshouders als lid te hebben.
Een ander opvallend feit is het flink aan de weg timmeren van Topigs Norsvin. De investeringen in de goede combinatie van de moedereigenschappen van de zeugen en een hoge groei en lage voerconversie bij vleesvarkens, betalen zich uit. Zo is in Noorwegen een innovatief berenteststation geopend. Marktaandelen in Spanje, Duitsland en Frankrijk nemen toe, net als in de Verenigde Staten en Canada. In Brazilië investeert het in een subkernfokbedrijf om de Zuid-Amerikaanse markt te voorzien van topgenetica.
Maar het samenwerken met de grootste varkensproducent ter wereld, Muyuan Foods, bij het structureel verbeteren van hun varkensgenetica is pas echt een staaltje van Nederlandse handelsgeest en lef. De terugkeer op Chinese bodem heeft nu een stevig fundament. Dit in schril contrast met een mogelijk aanstaande handelsoorlog voor varkensvleesproducten uit de Europese Unie.
Jos Thelosen
Varkensredacteur