Duitse+KI%2Dorganisatie+haalt+fokberen+weg+uit+Hessen
Nieuws
© Henk Riswick

Duitse KI-organisatie haalt fokberen weg uit Hessen

De KI-beren van GFS TopGenetik zijn vanuit het KI-station in Griesheim in de Duitse deelstaat Hessen verplaatst naar de locatie in Acheberg in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Daarmee wil de organisatie voorkomen dat het geen sperma meer kan uitleveren als Afrikaanse varkenspest in de regio rond Hessen zich verder uitbreid.

Het KI-station in Griesheim ligt op dit moment nog buiten de besmette zone van 15 kilometer rondom de vindplaats van enkele met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen. De kans bestaat echter dat het besmette gebied zich uitbreid en het KI-station in de besmette zone komt te liggen.

Dat levert overigens niet direct een gevaar op voor het KI-station. De locatie is omgeven door een hoog hekwerk en er wordt met behulp van camera's in de gaten gehouden of er mensen of dieren binnenkomen. Ook is het KI-station uitgerust met luchtfiltering, waardoor het virus niet zomaar binnen kan waaien. Verder mogen de medewerkers niet in contact komen met de varkens.

Om de voorziening van sperma naar alle klanten te waarborgen, zijn uit voorzorg vrijwel alle KI-beren uit het station in Griesheim verplaatst naar het station in Ascheberg, meldt directeur Meike Friedrichs. 'Dat kan omdat we daar extra ruimte hebben.'

Logistieke uitdaging

Het verplaatsen van de beren was een logistieke uitdaging. Er zijn vrachtwagens met luchtfiltering nodig en die moesten minimaal 48 uur vrij zijn van het transport van varkens of andere evenhoevigen. Fokkerijorganisaties Topigs Norsvin en BHZP hebben de wagens aangeleverd.

Voor het verplaatsen van de KI-beren heeft goed overleg plaatsgevonden met Topigs Norsvin, omdat er veel beren van deze organisatei in het KI-station van GFS TopGenetik liggen. Alle beren zijn voor transport via bloedmonsters getest op Afrikaanse varkenspest, PRRS en andere mogelijke ziekteverwekkers. Uit het onderzoek blijkt dat geen van de dieren besmet is met een van de ziekten.

De verplaatste KI-beren zijn inmiddels weer in productie. Het enige nadeel voor de klanten van GFS TopGenetik is dat nu niet altijd kan worden voldaan aan de wens van zeugenhouders voor een specifieke eindbeer, zoals dat normaal wel mogelijk is.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    28° / 14°
    5 %
  • Zaterdag
    30° / 15°
    20 %
  • Zondag
    22° / 16°
    90 %
Meer weer