Griep+vaak+oorzaak+van+luchtwegproblemen+bij+jonge+biggen
Partner Ceva Santé Animale

Griep vaak oorzaak van luchtwegproblemen bij jonge biggen

Biggen krijgen vaak al op jonge leeftijd te maken met luchtwegproblemen, met typische symptomen als hoest en niezen. De opgelopen schade aan de luchtwegen bedreigt de gezondheid en de prestaties. Uit diagnostische onderzoeken blijkt dat het griepvirus er vaak bij betrokken is.

Griep meest voorkomende ziekteverwekker bij jonge biggen

Kraambiggen en gespeende biggen zijn gevoelig voor griepinfecties. Dit werd bevestigd in een grootschalig onderzoek op 974 Belgische en Nederlandse varkensbedrijven waarin 22.226 varkens met luchtwegproblemen waren betrokken. (1) De aanwezige ziekteverwekkers werden opgespoord door middel van PCR-onderzoek op tracheobronchiale swabs.

In de leeftijdsgroep met biggen van drie tot vijf weken leeftijd was het griepvirus, met 28,4 procent positieve monsters, de meest aangetroffen ziekteverwekker. Bij biggen van zes tot elf weken leeftijd was 20,5 procent van de onderzochte monsters positief voor griep. Dit wijst erop dat griep een vaak voorkomende oorzaak is van gezondheidsproblemen bij biggen.

Griep bedreigt de prestaties

De eerste levensweken zijn de meest kwetsbare in het leven van een varken. Door ervoor te zorgen dat biggen tijdens deze fase gezond blijven, kunnen ze hun groeipotentieel optimaal benutten en zullen ze de beste prestaties neerzetten. Biggen die bij het spenen niet met griep zijn besmet, zullen ook na het spenen beter presteren. Zo wees onderzoek uit dat er minder sterfte is na het spenen bij biggen die op speenleeftijd vrij zijn van griep dan biggen die bij het spenen wel besmet zijn met het griepvirus. (2)

Het griepvirus verspreidt zich vooral door overdracht van de zeug naar de biggen tijdens de kraamperiode en door overdracht tussen leeftijdsgroepen.

Verspreiding van het griepvirus tussen groepen

Het griepvirus verspreidt zich via de lucht. Varkens die geïnfecteerd zijn met het griepvirus, zullen het virus uitscheiden via de uitgeademde lucht. Wanneer gezonde varkens deze lucht inademen, kunnen ze op hun beurt besmet worden met het griepvirus.

Ook bedrijfsmedewerkers of besmette gereedschappen kunnen bijdragen tot de verspreiding van griepvirussen tussen leeftijdsgroepen. (3) Voorzorgsmaatregelen zoals het regelmatig wassen van de handen, het gebruik van wegwerphandschoenen, het voorbehouden van gereedschappen voor een specifieke afdeling, reiniging en desinfectie van gereedschappen en het wisselen van kledij en laarzen tussen afdelingen kunnen de verspreiding van griepvirussen binnen het bedrijf afremmen.

Rol van zeugen in de verspreiding van het griepvirus

Jonge biggen kunnen al voor het spenen met griep besmet worden. De acute oorzaak van deze besmetting is de zeug. Wanneer de zeug zelf met het griepvirus is besmet, zal zij haar biggen door direct contact besmetten. Het verleggen van biggen en het gebruik van pleegzeugen kan de verspreiding van het griepvirus bevorderen. (4) Biggen laten speeksel en neusvocht achter op de uier van de zeug wanneer ze melk drinken. Als deze biggen besmet zijn met het griepvirus, dan bevat het dit speeksel en neusvocht besmettelijke griepvirussen, die ze zo achterlaten op de huid van de uier.

Worden er vervolgens gezonde pleegbiggen bij deze zeug gelegd, dan kunnen deze pleegbiggen tijdens het zogen besmet worden met het griepvirus door contact met de besmette uier. Omgekeerd kunnen ook pleegbiggen die met het griepvirus besmet zijn hun pleegzeug besmetten door neus-neuscontact. Het verleggen van biggen en het gebruik van pleegzeugen draagt bij tot een verminderde sterfte in het kraamhok en een betere productiviteit van de zeugen, maar bevordert ook de verspreiding van het griepvirus.

Het verminderen van de uitscheiding van griepvirussen door zeugen is een belangrijke maatregel om de verspreiding van griep binnen een bedrijf te reduceren. Als de zeugen minder griepvirussen uitscheiden, dan zullen er bij het spenen minder biggen met het griepvirus besmet zijn. Zeugenvaccinatie is hierbij een belangrijke tool. In onderzoek werd bevestigd dat er op speenleeftijd significant minder biggen met griep besmet in bedrijven waar de zeugen tegen griep worden gevaccineerd. (5)

Denkt u dat ook uw biggen al op jonge leeftijd last hebben van griep? Ceva ondersteunt u bij de diagnose. Praat erover met uw dierenarts of neem contact op met Ceva.

Meer lezen over griep?

Zo bepaal je of griep op jouw bedrijf een rol speelt
Zo bescherm je je bedrijf tegen griep

Bronnen:
(1) Vangroenweghe et al. (2021). Seasonal variation in prevalence of Mycoplasma hyopneumoniae and other respiratory pathogens in peri-weaned, post-weaned, and fattening pigs with clinical signs of respiratory diseases in Belgian and Dutch pig herds, using a tracheobronchial swab sampling technique, and their associations with local weather conditions. Pathogens 2021, 10, 1202.
(2) Alvarez et al. (2015). Association of the presence of influenza A virus and porcine reproductive and respiratory syndrome virus in sow farms with post-weaning mortality. Prev Vet Med.?121(3-4):240-5.
(3) Allerson et al. (2013). Indirect Transmission of Influenza A Virus between P.

Over Ceva Santé Animale

Ceva Santé Animale streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor bestaande en opkomende dierziekten, waardoor de gezondheid, het...

Lees verder »