Meetmethode mager vlees verandert

Het Productschap Vee en Vlees heeft in samenwerking met BV CBS nieuwe meetapparatuur voor het percentage mager vlees laten testen. Op grond van deze testen en een uitsnijproef wordt de ' HGP2' vervangen door de Capteur Gras/ Maigre (CGM) van het Franse Sydel.


De Hennessy Grading Probe (HGP2) werd sinds 1988 in Nederland gebruikt voor de bepaling van het percentage mager vlees van geslachte varkens, maar onderdelen van de HGP2 zijn niet meer leverbaar.


Verouderde berekening
Daarnaast besloot de EU in 2006 om de berekening van het mager vlees percentage aan te passen: de raming van het percentage mager vlees wordt nog alleen gebaseerd op versnijding van de vier belangrijkste deelstukken en NIET langer op basis van versnijding van het gehele karkas.


Hierdoor wordt het percentage mager vlees nauwkeuriger bepaald. Aangezien de laatste Nederlandse uitsnijproef dateert van 2004/2005, is de huidige formule voor het percentage mager vlees nog gebaseerd op de oude EU-systematiek.


Prikpistool
De CGM is net als de HGP2 een prikpistool dat de spek- en spierdikte meet tussen de derde en vierde rib van achter, zes centimeter uit de mediaan. De gemeten millimeters spek en spier worden met een formule omgerekend naar een percentage mager vlees.


Bij de uitsnijproef is ook de nieuwe EU-systematiek voor de berekening van het percentage mager vlees gebruikt. De formule die vanaf 3 oktober 2011 zal worden gebruikt, luidt: Percentage mager vlees CGM = 66,86 – 0,6549 * spek + 0,0207 * spier


Percentage mager vlees verandert
Met de invoer van de nieuwe classificatieapparatuur verandert ook de EU-berekeningswijze van het percentage mager vlees na uitsnijden: het percentage mager vlees zal afhankelijk van het type varken stijgen.


Bij magere varkens is het verschil in percentage mager vlees kleiner/nihil dan bij vettere varkens, waar het percentage met enkele procenten kan stijgen. Gemiddeld stijgt het percentage mager vlees door de wijziging in de berekeningssytematiek met 2 procent.


Andere spek- en spierdikte
De gemeten millimeters spek en spier veranderen ook, omdat andere apparatuur wordt gebruikt. Dit komt doordat de CGM iets anders, maar nauwkeuriger meet dan de HGP2 en daardoor exacter de overgang tussen spek en spier kan bepalen. De spek- en spierdiktes gemeten met de huidige HGP en de nieuwe CGM zijn hierdoor niet één op één vergelijkbaar.


De consequentie van beide veranderingen is dat de spekdikte zoals gemeten met de CGM gemiddeld 1,6 mm lager komt te liggen, terwijl de spierdikte gemiddeld 2,5 mm hoger zal komen te liggen. Om de vertaalslag te maken van de oude (tot 3 oktober 2011) naar de nieuwe situatie (vanaf 3 oktober 2011) kan gebruik gemaakt worden van de volgende formules:


Spekdikte (CGM) = 13,21 + 0,951 * (spekdikte (HGP2) – 14,8)
Spierdikte (CGM) = 66,48 + 0,596 * (spierdikte (HGP2) – 64,9)
Percentage mager vlees (CGM) = 59,92 + 0,729 * (percentage mager vlees (HGP2) – 58,5)


Definitief
In de bestuursvergadering van september 2011vindt definitieve besluitvorming over het uitbetalingsadvies van het Productschap Vee en Vlees plaats.
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer