'Dankjewel persoon X'
'Ruim tweeduizend winkeliers zijn vorig jaar gestopt. Zo'n 10 procent deed dat gedwongen na een faillissement, maar een flink aantal kleine winkeliers stopte omdat er geen opvolger was.' Deze quote komt uit een recent artikel van de NOS over bedrijfsopvolging bij winkeliers. Blijkbaar is de varkenshouderij niet de enige sector met een tekort aan opvolgers. Als potentieel opvolger wil ik graag een stukje van mijn mening over dit onderwerp delen.
In mijn vorige blog beschreef ik al hoe een groot gedeelte van mijn dag als jonge varkenshouder/vertegenwoordiger in het teken staat van leren. Dat is sindsdien zeker niet minder geworden. De afgelopen weken ben ik weer veel met collega-vertegenwoordigers op pad geweest, heb ik veel collega-boeren gesproken en zijn er thuis aan de keukentafel weer ouderwets veel discussies gevoerd. Hier ben ik blij om ik en zie het als enorm nuttig om ruimte te krijgen om dat alles te doen.
Als wij als jonge boeren onze rol goed pakken, dan spelen wij een essentiële rol in het voortstuwen van innovatie en vooruitgang in de varkenshouderij. Iedere voor ons gevoel stomme vraag geeft de meer ervaren generatie de kans om kritisch te kijken naar zijn eigen denkwijze. Waarom doe ik dat eigenlijk altijd zo? Alle mislukte, maar wel enthousiast uitgevoerde probeersels motiveren ook je omgeving om een stapje extra te zetten.
Wanneer ik in agrarische media artikelen lees over jonge ondernemers of overnamekandidaten en de vraag komt 'Wie is je grote voorbeeld?', dan staat daar steevast pa, ma of opa. Dat lijkt op het eerste gezicht mooi natuurlijk, maar hoe werkt dat dan? Hoe kun je ooit vooruit boeren als je grote voorbeeld de huidige bekende situatie is?
De routekaart voor potentiële overnemers van Bart Stegink, die onlangs ook op de site van Varkens verscheen, begint wat mij betreft sterk met 'Wat wil ik?'. Om daarachter te komen, is het belangrijk om op veel plekken te zijn geweest en met veel mensen te hebben gesproken. Ga werken bij andere boeren. Loop een dag mee met een sectorgenoot van wie je nog weinig af weet. Spreek ons als vertegenwoordiger daarop aan. Ook daar zijn wij voor.
Voor de meer ervaren generatie: beredeneer dit ook eens andersom. Ik vraag mij af hoeveel potentiële vakmensen wij hebben verloren,doordat zij nooit het perspectief van een andere sectorgenoot hebben ervaren. Op de vraag 'Wat wil ik?' was het antwoord niet 'Het hele jaar hetzelfde doen als mijn ouders.' Niet zo vreemd voor jongvolwassenen, maar dat betekent niet dat de sector niets voor hen is.
Dus vraag of de buurkinderen nog een bijbaantje zoeken. Vraag of de potentiële overnemer eens een dagje mee wil. Vraag en laat zien welke mogelijkheden onze mooie sector heeft te bieden. Ik hoop dat binnenkort de vraag 'Wie is je grote voorbeeld?' door overnemers steevast wordt beantwoord met 'Persoon X die mij heeft geholpen om mijn eigen visie te vinden.'
Sjoerd Gerrits
Specialist varkens De Heus Voeders