Houd het hoofd koel

Frustratie, ongeloof, verbijstering. Vragen. ‘Kan dit zomaar?’ ‘Waarom?’ ‘Wat doet dit met varkenshouders?’ Ergernis. Over de manier waarop mijn collega’s van de landelijke media er in eerste instantie mee omgingen: eerst klakkeloos op internet gooien uit angst het nieuws te missen en dan pas vragen stellen over de inhoud en de gevolgen.

Het waren allemaal gevoelens die bij mij opkwamen toen ik hoorde over de filmpjes die Ongehoord had gemaakt op 26 varkensbedrijven. Natuurlijk ben ik ook gewoon journalist en gaat mijn bloed sneller stromen bij het woord ‘primeur’. Ik ben echt niet roomser dan de paus. Maar ik merkte dat ik me in dit geval toch vooral onderdeel voelde van een sector. Die op een wel heel wrange manier in heel korte tijd in kwaad daglicht werd gesteld.

Ik probeer me in te denken wat het bij u losmaakte. Als het bij mij al tot al die gevoelens leidde, dan zal dat bij u als varkenshouder minstens zo erg zijn geweest. Boosheid vooral, kan ik me voorstellen. De afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet op het gebied van dierwelzijn. Kijk naar het Beter Leven kenmerk, het verbod op onverdoofd castreren, groepshuisvesting bij dragende zeugen. Stappen die de hele sector behoorlijke inspanningen en geld hebben gekost. Waarbij ‘we’ voorop lopen in Europa en de wereld. In tijden waarin het economisch ook nog eens behoorlijk tegen zit.

In een paar minuten en op een ongeoorloofde manier worden al die inspanningen dan schijnbaar teniet gedaan. En tot overmaat van ramp volgen dan ook nog eens bedreigingen aan het adres van de varkenshouders, die het lef hebben in de openbaarheid te treden omdat er bij hen is gefilmd.

Ik heb de afgelopen dagen verschillende varkenshouders en mensen werkzaam in de sector gesproken. Ik heb gelezen wat er op Twitter gezegd en geschreven werd. Ik moet zeggen dat ik naar aanleiding van wat ik hoorde en zag wel even geaarzeld heb of ik er iets over zou gaan zeggen of niet. Bedreigingen zijn niet niks. Al is het de vraag in hoeverre die omgezet worden in daden, ze geven je een onveilig gevoel. Maar moet je dan maar je mond houden als je op onrechtmatige wijze beschuldigd wordt? Natuurlijk niet.

De vraag is wel, HOE je je mond dan NIET moet houden. Wat dat betreft baarde mij de reactie van sommige varkenshouders wel enige zorgen. ‘Als ik die lui in m’n handen krijg, dan zal ik…’ of woorden van die strekking. Begrijpelijk, maar fout. Dat wil niet zeggen dat het zonder emotie moet. Maar overtuig met oprechte emotie en een goed verhaal. Dat verhaal dat ligt er, gezien alles wat er de afgelopen jaren gebeurd is in de sector. Neem Annechien ten Have bij Knevel en van den Brink als voorbeeld.

Ga geen kwaad met kwaad vergelden. Maak niet de fout voor eigen rechter te gaan spelen. Laat anderen die fout maar maken. Houd et hoofd koel en de rug recht. Daar is alle reden voor.

Janneke Janssens
Hoofdredacteur Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer