Weet wat u meet

Meten is weten. Het is één van mijn stokpaardjes in varkensland. Maar hier hoort een uitleg bij. Met name de laatste tijd is meten een hot item. Ook ik ben groot voorstander van meten. Waarom? Om inzicht te krijgen of te geven in processen die kunnen leiden tot verbetering.

Dit is toe te passen in alle lagen van de sector. Om dicht bij huis te blijven: denk maar aan al de wegingen van biggen bij geboorte, nu al meer dan 2 miljoen biggen, maar ook het meten van de groei van zuivere lijndieren ten behoeve van de vleesvarkenseigenschappen. En ham- en karbonadegewichten in de eindberenlijnen.

Ook bij u als varkenshouder neemt het aantal wegingen toe. Mengvoerfabrikanten starten met succes vitaliteitprogramma’s om u als zeugenhouder van dienst te zijn. Metingen in de vleesvarkenshouderij nemen toe om de vinger op de zere plek te leggen: waar laten wij als ondernemer groei liggen.

Echter meten om te meten, is verspilling van tijd en motivatie. Steeds vaker kom ik in Nederland, maar ook in het buitenland lijsten tegen met wegingen van biggen of vleesvarkens. Dat zijn metingen van spekdikte die hun weg niet vinden naar een managementsysteem. Het is vaak een verwerkingsprobleem dat binnen het bedrijf nog opgelost kan worden.

Anderzijds krijg ik steeds vaker de vraag: waarmee kan ik deze cijfers vergelijken? Hier praten wij over een referentieprobleem. Het is zaak om hier als sector hard aan te werken, maar ook dat is nog te doen. Maar als dan blijkt dat bijvoorbeeld biggen 30 uur of nog later na de geboorte zijn gewogen of dat er een weegschaal is gebruikt met een schaal in stappen van 50 gram, dan hebben we een ander probleem. De data zijn dan niet meer te vergelijken met bijvoorbeeld de cijfers van TOPIGS. Ik moet de ondernemer dan helaas vertellen dat zijn inspanningen voor niets zijn geweest.

Weet dus wanneer u meet en hoe u meet. Mijn advies: ‘Bezint eer ge begint!’ Raadpleeg uw adviseur, stel samen een plan op en werk dit samen uit. Op deze manier wordt meten driedimensionaal; u verzamelt voor uzelf betrouwbare data, u kunt deze delen ten behoeve van de referentieopbouw én uw tijd is nuttig besteed. Succes!

Chris Opschoor
Bedrijfsadviseur TOPIGS

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer