Liquiditeitsverwachting

De liquiditeitsverwachting voor de varkenshouderij houdt ook voor eind 2011 en begin 2012 niet over. Dit blijkt uit berekeningen van de Wageningen Universiteit. “De komende periode ziet het er voor de zeugenhouders iets minder slecht uit, maar omdat zij nu door hun reserves heen zijn ontstaan er toch steeds meer tekorten”, legt Izak Vermeij van Livestock Reseach uit. Ook voor de vleesvarkenhouders ziet het er niet rooskleurig uit. 


De zeugenhouders zien de biggenprijs de komende tijd iets oplopen naar 36 euro (ex btw) terwijl deze voor de Duitse dioxinecrisis ruim boven 40 euro lag. De voerwinst stijgt naar 300 euro (ex btw), maar voor veel bedrijven is dit volgens Vermeij niet voldoende om aan alle verplichtingen te voldoen.


De verwachte vleesprijs staat op 1,34 euro per kilo (ex btw). De afgelopen vier jaar verliepen matig voor de vleesvarkenshouders en ook zij leden onder de dioxinecrisis. Door de lage biggenprijzen worden er in deze sector nu nog redelijke voerwinsten gehaald. “Als de biggenprijs gaat stijgen, daalt de vleesprijs en zie je ook hier meer tekorten ontstaan.”


Steun aanvragen
Motor achter de prijsstijging voor het voer waren de wereldwijde slechte oogsten. De afgelopen maanden stabiliseerde de mengvoerprijs, maar de verwachting is toch dat het voer voorlopig duur blijft. “Er zullen dus meer bedrijven steun aanvragen”, denkt Vermeij. Hij maakte de verwachting (oktober 2010 - maart 2011) op verzoek van onder ander de DLV en de banken. Zij gebruiken de cijfers bij aanvragen voor de BBZ en de Garantstelling Landbouw.


Lees de volledige verwachting hier.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer