OUD en NIEUW

Erik van der HijdenNa een knallend oudjaar is het nieuwe jaar begonnen. Na het feestgedruis is het tijd om 2011 te evalueren en vooral ook de verwachtingen voor 2012 uit te spreken.

Het jaar 2011 was voor mij een heel bijzonder jaar. Dit was het eerste volledige jaar als zelfstandig ondernemer. Voor mij persoonlijk een grote stap, na 13 jaar de zekerheid van onder andere het loon van mijn werkgevers.

Want is natuurlijk heel mooi om bij de Kamer van Koophandel de naam Farm Advies in te schijven. Maar het is slechts het begin, want er moet wel brood op de plank. Na een jaar werken blijkt gelukkig dat er behoefte is aan de diensten die ik kan bieden. De doelstellingen die ik voor het jaar 2011 had vastgelegd, zijn grotendeels gerealiseerd.

Ik pak dat A4tje er nog eens bij en zie dat sommige zaken toch niet zo gelopen zijn als van tevoren had gedacht. Ik vraag me af waarom. Had ik dingen anders kunnen doen? Ik heb hier nog geen concreet antwoord op. Dat is wel nodig, om te voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt.

Voor 2012 heb ik een plan en concrete doelstellingen nodig om de richting te bepalen. Ik doe dit niet in de eerste plaats voor een bank of adviseur, maar voor mijzelf. Door richting te bepalen en doelstellingen uit te werken is het makkelijk om per maand of kwartaal te volgen of de dingen gaan zoals je had gehoopt of vastgelegd.

Dit is mede ingegeven vanuit de gedachte:
“Als je niet weet wat je wilt, dan krijg je wat je niet wilt”.

Dit blijkt ook bij het evalueren van de doelstellingen die ik in 2011 niet heb waargemaakt. Ik ben er van overtuigd dat deze ‘fouten’ zich gaan herhalen als ik hier nu geen actie op onderneem. Daarom wil ik graag dat iemand anders kritisch met mij mee kijkt. Ik weet nog niet wie dit zou moeten zijn, maar ben benieuwd wat de conclusie is.

Omgekeerd hoop ik die kritische persoon zijn voor de varkenshouder. Voor ondernemers die daar behoefte aan hebben, zal ik het jaar 2011 kritisch gaan evalueren. Pijnpunten aangeven én oplossingen aandragen. En proberen om samen voor uit te kijken. Wat wil je in 2012 bereiken en hoe gaan we dit realiseren? Qua voerwinst verwacht ik dat 2012 voor zeugenhouders een gemiddeld jaar (470 á 520 euro) en voor vleesvarkenshouders een boven gemiddeld jaar (80 á 90 euro) wordt. Maar voorspellen blijft lastig.

Het is ook een feit dat je daar als ondernemer in varkenshouderij geen invloed op hebt. Op 101 ander dingen heb je die invloed wél. En mijn advies is dan ook om daar je pijlen op te richten. Durf stil te staan bij de ervaringen van 2011 en bepaal mede op basis daarvan je richting voor 2012.

Ik wens u het allerbeste toe in dit nieuwe jaar.

Erik van der Hijden
FARM ADVIES

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer