Spoelwater slachterijen is risco

Het hergebruik van spoelwater bij slachterijen om veewagens te reinigen, is een groot risico op verspreiding van ziektekiemen. Dat zei dierenarts Rudolf Raymakers tijdens het symposium Hogere Varkensgezondheid op 17 januari in Venray.

Raymakers besprak daar de ‘schokkende resultaten’ van het praktijknetwerk ‘Transport: ontsmetten met sc(hitte)rend resultaat’. De dierenarts maakt zich zorgen over het hergebruik van spoelwater in slachterijen. Het water waarmee karkassen en fabrieksvloeren worden schoongespoeld, wordt uit economisch en duurzaam oogpunt gezuiverd en hergebruikt om veewagens te reinigen. Dit zuiveringsproces is echter onvoldoende geborgd, waardoor het met regelmaat voorkomt dat dit water grote aantallen ziektekiemen bevat.

Maar ook op andere punten laat de reiniging en desinfectie van transportmiddelen te wensen over. Veldproeven wijzen uit dat in laadruimtes en cabines van transportauto’s vaak grote aantallen ziektekiemen aanwezig zijn. Dit is het gevolg van onvoldoende reiniging en het niet of nauwelijks ontsmetten van veewagens op varkenshouderijen en slachterijen. Daarnaast is er onvoldoende tijd om veewagens goed te drogen, waardoor kiemen alle kansen krijgen.

Met nieuwe droogtechnieken kan de aanwezigheid van ziektekiemen fors worden verminderd. De netwerkgroep heeft zichzelf ten doel gesteld het transport van dieren kwalitatief te verbeteren door het transport van ziektekiemen sterk te verminderen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer