Veel geld

Een verschil van 500.000 euro in één jaar. Da’s veel geld. Die conclusie kon ik trekken nadat ik weer diverse jaarrekeningen had beoordeeld. Ik heb het dan over het boekjaar 2011 voor de zeugenhouderij. Afgelopen jaar is voor zeugenbedrijven zeer slecht verlopen. De gemiddelde voerwinst komt uit op €381 exclusief omzetbelasting (kengetallenspiegel Agrovision). Deze voerwinst is voor veel bedrijven niet toereikend. Het langjarig gemiddelde gaat uit van €481. Dit betekende afgelopen jaar dus een tekort van 100 euro per zeug. Voor een bedrijf met 1.000 zeugen scheelt dit in één jaar 100.000 euro.


Toch zegt deze gemiddelde voerwinst mij helemaal niets. En waarom niet? Omdat het verschil tussen bedrijven is groter dan tussen de jaren. Dat zie ik ook duidelijk in mijn eigen adviespraktijk. Ik begeleid veel bedrijven met meer dan 1.000 zeugen. Ik heb eens twee uitersten gepakt wat betreft jaarrekeningen en voerwinst, van twee gespecialiseerde zeugenbedrijven. De verschillen zijn extreem schokkend. Het ene bedrijf realiseert een voerwinst van €800 per zeug en het andere van €300 per zeug. Een verschil van 500 euro per zeug, ofwel €500.000 per jaar bij 1.000 zeugen.


Je hebt over het algemeen niet veel discussie met een bedrijf dat een voerwinst realiseert van €800 per zeug. Hier ben je snel klaar mee. Voor een vergelijkbaar bedrijf met €300 voerwinst per zeug geldt dat niet. Dat gaat niet lang goed met 1.000 zeugen en vraagt om een kritisch gesprek. Helaas begint het bij het bespreken van dit soort cijfers maar al te vaak met ‘ja maar’, of ‘pech gehad’ of ‘het liep niet goed’. En vaak heeft zo’n resultaat ook een simpele oorzaak. Te weinig biggen verkocht tegen een lage opbrengstprijs, bij forse voerkosten.


Toch is die conclusie te simpel. Als je bij deze zeugenbedrijven in de stal komt, zie je vaak al snel wat er mis gaat. Terwijl je weet dat elke ondernemer zijn stinkende best doet om het beste er van te maken, blijkt dat niet goed genoeg. In de stal gaat er van alles mis. Van licht tot klimaat, van verzorging tot structuur. Zo’n bedrijf kan onmogelijk die €800 voerwinst halen die het andere bedrijf wel realiseert. Tenzij ik de varkenshouders laat wisselen van bedrijf. De varkenshouder die in staat is om op zijn eigen bedrijf €800 te realiseren zal ook in staat zijn om dit op dat andere bedrijf te doen. Dit soort ondernemers heeft het jaar 2011 ook niet als slecht, maar als minder goed ervaren.


Niet voor niets zegt een bekende bank: De vent maakt de tent. Klaag dus niet over slechte rendementen in de varkenshouderij, maar zoek je eigen weg en organisatie naar een toprendement. Want er is nog steeds heel veel geld te verdienen in onze varkenshouderij.


Erik van der Hijden
Farm Advies





 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer