Out of the box denken

Soms heb je van die gelukjes in je leven. Een gelukje voor mij was dat ik gevraagd werd te jureren bij de eindpresentatie van de AOCV cursus van Nice-Nyenrode. Fanatieke coöperatie bestuurders was gevraagd te schetsten hoe hun coöperaties er in 2030 uit zouden zien. Daar stonden ze dan. Het is me nogal een vraag. Ze moesten die in groepjes voor familie en andere bestuurders presenteren. Niet echt een omgeving om out of the box te denken. Na enige aarzeling gooiden ze alle schroom van zich af en ze maakten er een spetterende show van.


Bij sommige groepen lag de focus op internationaliseren. Anderen dachten meer aan samenwerking met andere branches en sectoren . De grootste overeenkomst was dat alle groepen dachten dat coöperaties groter worden en veel meer gaan samenwerken. Nederland en de eigen branche zijn duidelijk te klein. Er was een enorme samenwerkingsgezindheid. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er geen varkenshouders bij waren, maar ik ga er van uit dat dat de zaak niet veel veranderd zou hebben. Hoewel. Een groep schetste een enorme verandering in Afrika. Afrika als groot landbouwcontinent. Dat is voor de varkenshouderij wel erg out of the box.


De bijeenkomst heeft mij geïnspireerd na te denken over hoe de Nederlandse varkenshouderij er over tien jaar uit zal zien. Spreken we dan nog van een Nederlandse veehouderij of misschien van een Europese? Waarschijnlijk maken ze daar in ieder geval de regels. Als je kijkt naar alle bruisende initiatieven in de sector, hebben we het dan nog over de varkenshouderij of hebben we het over vleesconcepten? Misschien zijn er in 2030 nog maar duizend varkenshouders in Nederland. Zijn dat er genoeg om verschillende belangenorganisaties in de benen te houden? Als de beslissingen in Brussel genomen worden, moeten we ons dan niet Europees organiseren? Is het verstandig dat twee Nederlandse fokkerijorganisaties elkaar beconcurreren? Is er in de wereld plaats voor meerdere Europese coöperatieve fokkerijorganisaties?


Zo zijn er nog veel meer vragen te bedenken die ieder op zich moeilijk te beantwoorden zijn. Pak je ze samen zoals de AOCV cursisten, dan wordt het makkelijker. Ja, coöperaties worden groter en ze gaan meer samenwerken. Zeker ook internationaal en over branches heen. Als we dit dan toch weten, laten we dan bij elke gelegenheid en verandering kijken of we samen sterker de toekomst in kunnen.


John Lorist
Voorzitter coöperatie Pigture Group 
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer