Insecten als voergrondstof

Insecten kunnen een duurzaam onderdeel zijn van varkensvoer. Ook technisch is het gebruik van insecten als duurzame eiwitrijke grondstof in varkensvoer haalbaar. Dat blijkt uit een haalbaarheidsstudie van Wageningen UR.


De meest voorkomende eiwitrijke grondstoffen in varkensvoer zijn vismeel, sojaschroot, zonnebloemzaadschroot en raapzaadschroot. De mondiale vraag naar dierlijk eiwit voor humane consumptie stijgt en daarmee ook de prijs van deze grondstoffen. Alternatieve eiwitrijke grondstoffen voor de veehouderij zijn daarom wenselijk. Insecten kunnen een duurzame alternatieve eiwitrijke grondstof zijn.


Een belemmering voordat dat insecten op grote schaal kunnen worden gebruikt, ligt op het terrein van wet en regelgeving. Insecten worden namelijk beschouwd als dierlijk eiwit en dat mag vanwege de BSE-wetgeving niet worden gebruikt in voeding voor varkens en pluimvee.


Verder is de snelheid waarmee schaalvergroting van de insectenproductie en kostprijsverlaging kunnen worden gerealiseerd van belang. In Nederland zijn een kleine twintig insectenbedrijven actief die relatief kleinschalig produceren voor dierentuinen en dierenwinkels. Een haalbare productie-unit van insecten kan ongeveer 1 ton per dag aan insecten produceren (dus 365 ton per jaar). Voor grootschalige toepassing is dan ook verdere opschaling nodig.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer