Goed advies begint bij jezelf

Binnenkort heb ik een nieuwe telefoon nodig. Dus ben ik laatst in een winkel even de telefoonafdeling opgelopen. Het verbaasde mij hoeveel verschillende telefoons er zijn, die allemaal erg op elkaar lijken. Maar gelukkig was daar Jeroen om mij te helpen.

Toen maakte ik de fout om aan Jeroen te vragen of hij mij wat meer kon vertellen over de verschillende telefoons. En jawel, binnen een paar minuten kreeg ik veel informatie over de toestellen. Hoe snel de een is en hoe goed het fototoestel van de ander is. Natuurlijk legde hij ook het verschil in geheugen en besturingssystemen uit. Hij vertrouwde mij toe dat toestel X echt heel goed is, die heeft hij zelf namelijk ook! Maar ik ben geen jongeman van ongeveer 22 jaar. Ik stel heel andere eisen aan een telefoon. Deze adviseur speelde blijkbaar niet goed in op mijn behoeftes. Maar is dat zijn schuld?

Natuurlijk vraagt een goede verkoper eerst wat mijn wensen zijn en stemt hij daar zijn advies op af. Maar ik ben er zelf verantwoordelijk voor dat hij precies weet wat ik wil. Dat betekent dat ik van tevoren moet nadenken over mijn behoeftes en vragen. Want zolang hij niet weet wat ik wil, loop ik de kans dat ik het verkeerde advies krijg.

Hetzelfde geldt voor de relatie tussen een adviseur en een varkenshouder. Je loopt het risico dat een adviseur jou adviseert wat hij zelf het beste of makkelijkste vindt, als het voor jezelf niet duidelijk is wat jouw vraag of behoefte is. Of als je adviseur niet goed doorvraagt.
Als jij precies op je adviseur lijkt, is dat geen probleem. Maar er zijn maar weinig adviseurs die thuis een varkensbedrijf runnen en dat op precies dezelfde manier doen als jij.

Dus is mijn advies: bereid je altijd goed voor en start elk adviesgesprek met het vaststellen van de behoefte of de doelstelling. Dat zal ik ook doen als ik binnenkort weer in die telefoonwinkel sta!

Manon Houben
Dierenarts PorQ

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer