Hagelslag of een Duplobrok?

Hagelslag of een Duplobrok? Jonge biggen gaan voor Duplo®! Dat blijkt uit onderzoek van Henry van den Brand, voedingsonderzoeker aan Wageningen Universiteit.

Jonge biggen hebben net als jonge kinderen nog geen goede fijne motoriek. De kaken van jonge biggen zijn nog niet voldoende ontwikkeld om ‘fijn’ voer op te nemen. In tegenstelling tot wat altijd gedacht wordt, gaan grote brokken van twaalf millimeter er daarom beter in dan de standaard ‘hagelslag’.
Dat ontdekte Henry van den Brand, professor aan Wageningen UR. “Eigenlijk is dat heel logisch”, zegt hij. “In de natuur eten biggen al na een week eikels, beukennootjes en dergelijke grote dingen met de zeug mee. Waarom zou een big in het kraamhok dan ‘hagelslag’, meel of kruimel moeten eten?”
Van den Brand weet dit al zo’n drieënhalf jaar. Maar ondanks meerdere overtuigende onderzoeken van zijn hand, wilde zowel de wetenschap als de voerindustrie er niet aan. Totdat Van den Brand Ad Kemps van Coppens diervoeding tegenkwam. Die zag er wel brood in. Dat resulteerde in een praktijkproef met grote brokken voor biggen: Baby Big XL.

Zes keer zo groot
Coppens produceerde de brok, die in diameter dus zes keer zo groot is als een ‘standaard’ babybiggenkorrel en liet 15 bedrijven ermee experimenteren. Duidelijk is dat de biggen de grote brokken heel interessant vinden. Ze pakken ze op, bijten er in, gaan er mee lopen en er al liggend op kauwen. Brokken die worden gemorst, vallen niet door de rooster. De biggen pakken ze later weer op. De eerste dagen is het vooral spelen met de brokken.
Wat blijkt: uiteindelijk vreten biggen tientallen procenten meer, als ze een grote brok voorgeschoteld krijgen. De hogere voeropname vóór het spenen, zorgt ook voor een hogere voeropname na spenen. Ook als de grote brok na spenen niet wordt doorgevoerd.
Niet alleen de vorm van de grote brok is bijzonder, ook de samenstelling. Coppens koos ervoor om er geen melkproducten in te doen, zoals eigenlijk standaard is bij elke babybiggenkorrel. Volgens nutritionist Evelien Alderliesten krijgt de big al genoeg melk via de zeug. “Dit voer zorgt er juist voor dat de enzymen in de dikke darm alvast wordt gestimuleerd. Dat is een goede voorbereiding op het verteren van vast voer.”

Uitgangssituatie bepalend
Het maakt wel uit hoe goed de voeropname in de uitgangssituatie was. Bij een slechte uitgangssituatie was het effect van de grote korrel het grootst, daar was de opname minimaal 15 tot maximaal 280 procent hoger. Op de bedrijven met een goede uitgangssituatie was de voeropname 12 tot 75 procent hoger.
De voeropname en groei zijn na het spenen duidelijk hoger als de biggen voor spenen Baby Big XL krijgen. Gedurende de eerste veertien dagen is de groei minimaal 10 en maximaal 50 procent hoger. Sectordeskundige Elke Hermans: “Dat is erg veel. We gaan biggen tot 25 kilo volgen en verwachten dat het verschil groot blijft.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer