Verlagen van stofconcentraties stap dichterbij

De lucht in varkensstallen is doorgaans rijk aan stofdeeltjes. De deeltjes die kleiner zijn dan een honderdste millimeter (PM10) kunnen diep in de luchtwegen van mens en dier doordringen en de gezondheid schaden. Wageningen UR Livestock Research beproefde in opdracht van het Productschap Vee en Vlees en de Provincie Noord-Brabant vijf stofreductietechnieken op Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel: in welke technieken zit muziek voor toepassing in varkensstallen?


De technieken maakten gebruik van uiteenlopende werkingsprincipes: negatieve ionisatie (IC-ionIC), fotokatalytische oxidatie (RCI), behandeling met zuurstofionen (Airlife), een film van plantaardige olie op de huid van de varkens (Olienippel) en luchtrecirculatie met elektrostatische filtratie (Flimmer filter). De vijf technieken werden geïnstalleerd in vijf identieke afdelingen van de vleesvarkensstal van VIC Sterksel. De resultaten van deze vijf afdelingen werden vergeleken met de resultaten van een zesde identieke afdeling zonder stofreductietechniek. .


Twee van de vijf technieken (RCI en Airlife) blijken de PM10 concentraties niet te beïnvloeden. De reductie van het Flimmer filter varieerde tussen 23 en 39 procent. Het IC-ionIC gaf telkens een zeer stabiele verlaging van gemiddeld 36 procent. Dit gold ook voor de Olienippel met een gemiddelde reductie van 62 procent.


Het elektriciteitsverbruik van de technieken voor een proefafdeling met 72 varkens varieerde van 0,6 tot 19,5 kWh per dag. Per varkensplaats liepen de jaarkosten van de systemen uiteen van € 2,84 tot € 17,00 per varkensplaats. Voor de drie technieken die de stofconcentratie duidelijk verlagen, wijzen de slachtgegevens in de richting van minder longafwijkingen. Geen van de beproefde stofreductietechnieken gaf echter een wezenlijke verbetering van de groei of voerderconversie van de dieren.


Download hier het rapport.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer