Aujeszky-gelden uitbetaald

De Sociaal Economische Raad heeft €16,1 miljoen uitbetaald aan de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). Dit is de compensatie voor de geleden schade tijdens de Verordeningsperiode 1993-1998, waarin varkenshouders verplicht waren tegen vooraf vastgestelde tarieven hun dieren te enten tegen de Ziekte van Aujeszky.

Na een langlopende juridische procedure werd in januari 2012 het onderzoeksbureau RBB Economics aangewezen om het schadebedrag vast te stellen. RBB Economics heeft de feitelijke schade vastgesteld op €11 miljoen en de wettelijke rente op €5,1 miljoen.

Weerbaarheidsfonds
Het Landelijk Bestuur van de NVV heeft besloten om €3 miljoen van de wettelijke rente in een Weerbaarheidsfonds te storten. Dit Weerbaarheidsfonds wil de NVV in de toekomst gebruiken voor belangenbehartiging in de ruimste zin van het woord en dus ook voor het voeren van huidige en toekomstige juridische procedures.

Na aftrek van de kosten zal er een bedrag van ongeveer €12 miljoen uitbetaald worden aan de leden en oud-leden van de NVV.

Wettelijke rente
De wettelijke rente is door RBB Economics berekend vanaf 2003, terwijl het vonnis vermeldt dat de wettelijke rente vanaf 1993 berekend moet worden. Het Landelijk Bestuur van de NVV heeft besloten dat de onderhandelaars nog een laatste keer met SER in gesprek gaan om het geschil op te lossen. Mocht het hierna niet tot een oplossing komen, dan gaat de NVV vervolgstappen nemen om de resterende wettelijke rente, een bedrag van ongeveer €10 miljoen alsnog binnen te halen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer