Koningslied van de varkenshouderij

Onze nieuwe koning wordt morgen gekroond en dan zal het koningslied gezongen worden. Ik weet niet wat jij ervan vindt? Maar ik ben geen fan van het stuk. Wat er nu precies is misgegaan, horen we van vele deskundigen. Terwijl het idee niet eens zo slecht is. Je laat een zeer succesvol liedjesmaker een liedje maken voor de koning. Succes verzekerd! Helaas is het anders uitgepakt. Ik heb helemaal geen verstand van muziek, maar ik zie wel de parallel met de varkenshouderij.

Veel te vaak kom ik op bedrijven die het succes van het bedrijf aflezen aan het eindresultaat en van de expertise van hemzelf of de bedrijfsleider. Er zijn een aantal belangrijke kengetallen waar de focus op ligt. Als die goed zijn, dan is het goed. Maar het risico bestaat dat fouten in het proces heel lang blijven bestaan. Als het gaat om de vermindering van antibiotica valt het eindresultaat vaak tegen. Meer uitval, meer vaccinatiekosten of gewoon niet genoeg verlaging van de DDD.

Daarom zal de varkenshouderij toe moeten naar procescontrole met indicatoren. Deze indicatoren bepalen de kwaliteit van het proces. Want als alle onderdelen van het proces voor elkaar zijn, komt het eindresultaat vanzelf. Dit is een verandering van denken die zich hier en daar al inzet. Maar helaas naar mijn mening nog te weinig. Vaak krijg ik dan te horen: “Eerst ging het ook altijd goed, dus ik moet hetzelfde resultaat weer kunnen bereiken.”

Stiekem denk ik dat John Ewbank dat ook gedacht heeft: “Ik heb het altijd gekund, maar hier is het helaas fout gegaan. De volgende keer doe ik het anders!”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer