Rust in groep noodzaak

Om klauwproblemen te voorkomen is het van groot belang dat er rust heerst in groepshuisvesting van zeugen. Plotselinge bewegingen op harde vloeren veroorzaken volgens onderzoeker proffesor Christoph Mülling snel problemen.

Door sociale conflicten, maar ook door ruwe behandelingen maken zeugen plotselinge en vaak ook draaiende bewegingen met hun klauwen. Zeker als er ook nog eens weinig ruimte is moeten de zeugen veel draaibewegingen maken. Deze plotselinge, draaiende bewegingen zijn funest voor de klauwgezondheid stelt Mülling, leider van een onderzoeksgroep naar kreupelheid aan de universiteit van Leipzig.

Bij plotselinge bewegingen komt er veel druk te staan op een paar zwakke plekken in de klauwen. Die zwakke plekken zijn de witte lijn (de overgang van klauwwand naar de zool) en bijvoorbeeld de overgang van het harde hoorn van de zool naar het zachtere hoorn van de bal van de klauw. Kleine beschadigingen op deze plekken kunnen al grote gevolgen hebben. Een kleine scheur kan soms heel diep doorgaan waardoor vuil en bacteriën al bij het levende weefsel in de klauw kunnen en pijn en ontstekingen kunnen veroorzaken
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer