Pigmanschip

De vakantie zit erop. Het kost altijd weer even moeite om terug in het ritme te komen. Vooral omdat de kinderen nog gewoon lekker vrij zijn en het fantastisch weer is. Tijdens de vakantie ben ik natuurlijk in gedachten alweer bezig met plannen voor de rest van 2013.
De komende tijd wil ik me meer bezig gaan houden met ‘Pigmanschip’, oftewel ‘VarkensVakmanSchap’. Ik doel hiermee op vakmanschap, de kwaliteit die iemand heeft om ervoor te zorgen dat varkens juist dat krijgen wat ze nodig hebben om gezond te zijn en te blijven.
Gezondheid is het beste duurzaamheidskenmerk wat er is. Vlak voor de zomervakantie was ik bij een afstudeer opdracht van een groep HAS studenten. Zij hadden onderzoek gedaan naar de milieu effecten van verschillende houderijsystemen. En wat bleek; een gezond dier, is het meest milieubewust. Dit komt (korte samenvatting) door een betere benutting van de grondstoffen en de snellere groei en verminderde uitval.
Ik zelf vind gezondheid ook erg belangrijk en wel voor de volgende redenen: Het welzijn van het dier, de kwaliteit van het vlees, het welzijn en de gezondheid van de varkenshouder en zijn personeel. Daarom houd ik me al jaren bezig met gezondheid en gezond houden van varkens.
Binnenkort komt er een boek uit wat helemaal gaat over het gezond houden van varkens. Het heet Vleesvarkens & Gezondheid. Daarin volop tips en adviezen om je werk zo in te richten dat de varkensgezondheid optimaal is. Hopelijk gaat dit ook boek bijdragen aan een gezondere en op die manier milieubewuste varkenshouderij.
Zelf heb ik nog een cursus TOV (tuin-onkruid-verwijderen) nodig, want door de hitte is mijn tuintje in de vakantie veranderd in een woestenij van onkruid.

Manon Houben

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer