'Duitsland accepteert geen zieke biggen'

Nederlandse varkenshouders gaan te nonchalant om met biosecurity. Ze krijgen PRRS daardoor niet onder de duim. Met grote gevolgen, zegt dierenarts en varkenshouder Gerrit Bronsvoort, “Straks kunnen ze alleen nog biggen leveren voor de onderkant van de markt.”

PRRS veroorzaakt wereldwijd de grootste schade in de varkenshouderij. Sinds het antibioticagebruik in Nederland is gehalveerd duikt de ziekte volgens Bronsvoort steeds vaker op. “Dat heeft als gevolg dat je soms zieke biggen moet verkopen. Maar de Duitse markt accepteert geen ongezonde biggen die de vleesvarkenshouder met kunst en vliegwerk overeind moet houden. Daardoor gaat Nederland voor het ondereind van de markt produceren en halen de Deense concurrenten ons in.”

Het heeft volgens Bronsvoort geen zin om te wachten op de uitkomst van de PRRS-proef uit het noorden. “We moeten aan de slag. Anders blijven we met een groot prijsverschil voor onze biggen zitten en dat is dodelijk voor een onderneming.”

Bronsvoort is er van overtuigd dat Nederland vrij kan worden van PRRS. Het is volgens hem onzin dat het voor velen een ver-van-mijn-bed-show is. “Met een rigoureuze aanpak van de bio-security kom je al heel erg ver. In het oosten van Duitsland hebben ze dat al heel lang goed voor elkaar. Door strikte maatregelen is 75 procent van de bedrijven al vrij van PRRS, sommige bedrijven hebben de ziekte zelfs nooit binnen gehad.”

Lees meer:

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    65 %
Meer weer