'Veel administratief gedoe'

Weer staan er nieuwe maatregelen voor antibiotica op stapel. Staatssecretaris Dijksma en minister Schippers presenteerden afgelopen zomer strengere eisen per 1 maart 2014. Hinnerk Kraneburg, dierenarts bij De Varkenspraktijk Oss en Someren zegt te begrijpen wat de bewindslieden willen bereiken, maar is ook kritisch: “Ik denk wel dat het de laatste kans is voor varkenshouders om zelf antibiotica toe te dienen.”

Kraneburg zegt te betwijfelen of de nieuwe regels zoveel toevoegen. “Er zijn al veel stappen gezet. Het is veel administratief gedoe. Als je zou willen kun je ook dingen vanuit de praktijk doen, zonder dieren te zien. Dat maakt het systeem fraudegevoelig en daar maak ik mij zorgen om. Hier ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de controlerende instanties.”

De kern van de regeling is dat antibiotica onder de UDD-regel gaan vallen. Die zegt dat alleen dierenartsen antibiotica mogen toedienen. Maar er zijn uitzonderingen waardoor varkenshouders wél zelf antibiotica toe mogen dienen. Er moet een één-op-één relatie tussen de dierenarts en de varkenshouder zijn en er moet een bedrijfsgezondheidsplan en bedrijfsbehandelplan zijn.

Volgens Kraneburg stijgen de administratieve lasten en kosten wel. “Wij bezoeken bedrijven nu gemiddeld eens per vier weken en tussendoor is er contact via telefoon en email. Maar dat is straks niet voldoende. Het vraagt om een aanpassing in de planning. Binnen onze praktijk bekijken we hoe we dat regionaal kunnen opvangen. Binnen de regelgeving heeft de vaste dierenarts een vervanger die, waar nodig, de extra bezoeken kan uitvoeren.”
 

Lees meer:

  • 'Het is veel administratief gedoe' | Vakblad Varkens 10 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer