Slechte moederzeug komt bovendrijven

Bij loslopende zeugen in het kraamhok komen de slechte moederzeugen bovendrijven. De extra uitval wordt grotendeels veroorzaakt door enkele zeugen waarbij de uitval erg hoog is, zo blijkt uit de resultaten van het ProDromi-onderzoek. Dit werd vrijdag 14 februari gepresenteerd tijdens de ProDromi Day bij Burgers Zoo in Arnhem.
Gemiddeld genomen ligt de uitval bij loslopende zeugen in het kraamhok hoger dan bij zeugen in de box. Dat was natuurlijk wel te verwachten. Wel gaat het bij de meeste zeugen gewoon goed. Daar is de uitval hetzelfde als bij zeugen in een box. Het gemiddelde gaat dus omhoog door een hoge uitval bij enkele zeugen. Dat kunnen natuurlijk ongelukken zijn, maar waarschijnlijk ligt het zeker ook wel aan de moedereigenschappen van de zeug.
Bij deelnemer Jos Eeltink bleek dat een zeug die in de eerste ronde al een heel hoge uitval had, ook in de tweede ronde zo’n hoge uitval had. Die zeug moet je dus uitselecteren voor een vrijloopkraamhok. Maar ook in een box is ze waarschijnlijk minder geschikt. Ze zal ook daar een hogere uitval laten zien, omdat ze de biggen slechter laat zogen, zich agressiever gedraagt en dergelijke.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer