Varkensgenetica TOPIGS in stroomversnelling

De vooruitgang bij de TOPIGS zeugen en vleesvarkens zit in een stroomversnelling. Het duurt altijd even, maar de investeringen en aanpassingen in het fokkerijprogramma laten nu duidelijk positieve resultaten zien.

Fokkerij-organisatie TOPIGS hoeft geen grote winsten te behalen om de beurs tevreden te houden. Wel is het van belang dat de resultaten van de zeugen en vleesvarkens voortdurend vooruitgaan, zodat de leden en klanten van TOPIGS daarmee hun voordeel kunnen doen. Om dit te bereiken investeert TOPIGS jaarlijks een fors bedrag in onderzoek en ontwikkeling. Die investeringen in nieuwe technieken zoals genomic selection werpen hun vruchten af. Vanaf 2010 stijgt de genetische vooruitgang jaarlijks met sprongen.

In 2013 was de totale genetische vooruitgang per afgeleverd vleesvarken 2,46 euro. Dit is 50 procent meer dan de genetische vooruitgang in 2010, die was toen 1,65 euro.

De vooruitgang komt doordat de vruchtbaarheidseigenschappen van de zeugen blijven stijgen. Dat wil zeggen het aantal levend geboren biggen stijgt, net als het aantal spenen van de zeugen, zodat de zeugen het hogere aantal biggen ook kunnen grootbrengen. Bij de vleesvarkens stijgt de groei en daalt de voederconversie en verbeterd de bevleesdheid. Dat komt niet alleen vanuit de eindberen, maar zeker ook door de selectie op vleesproductie-eigenschappen in de TOPIGS zeugenlijnen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer