Behoefte aan een “Van Gaaltje”

Ik ben niet zo’n voetballiefhebber. Toch heb ik vol bewondering naar het Nederlandse voetbalteam gekeken tijdens de wereldkampioenschappen in Brazilië.

Wat ik zag was een team professionals. Allemaal mannen die hard werkten voor het gezamenlijke belang. Als het wat moeilijk werd, was er weinig frustratie en werd weinig naar elkaar geschreeuwd of gewezen. Maakte iemand toch een foutje of stond hij even niet op zijn plaats, dan nam een ander heel soepel zijn taak even over.

Hoe heeft Van Gaal dat alles klaargespeeld? Al die haantjes zo in hun kracht kunnen zetten dat ze in dit team boven zichzelf uit konden stijgen. Elke speler - ook iedere bankzitter - wist wat er van hem verwacht werd en deed dat met passie en vol overgave. Dat het tot het laatst toe werkte, bleek na de op penalty’s verloren wedstrijd tegen Argentinië. Want zelfs toen was er trots, zo vertelde een teleurgestelde maar tegelijk toch stralende Robben.

Kijk nu eens als varkenshouder naar je eigen bedrijf. Waaruit bestaat jouw “team”? Natuurlijk jezelf en mogelijk horen daar bij je partner, ouders, kinderen, medewerkers en je belangrijkste adviseurs. Hoe zit het met de drive van dat team: heeft iedereen een gezamenlijk doel? Helpt iedereen elkaar in plaats van elkaars troep op te moeten ruimen. En wat gebeurt er in je team als het even wat minder gaat? Wordt er dan naar elkaar gewezen of kan en wil dan juist iedereen net een stapje extra zetten?

Neem daarom de komende tijd eens wat ruimte om na te denken over de dynamiek in jouw team. Ben je tevreden, dan is dat natuurlijk prima! Anders stel ik voor een “Van Gaaltje” in te zetten. Zo kunt u met bijvoorbeeld een leuk uitje de teamspirit verbeteren. Het is er nu de tijd van het jaar voor!

Fijne vakantie.

Manon Houben
Dierenarts PorQ
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    20 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    16° / 12°
    40 %
Meer weer