Varkenspest vliegt mogelijk bedrijf binnen

Hoe Afrikaanse Varkenspest (AVP) is binnengekomen bij Idavang, de grootste varkensproducent van Litouwen met elf locaties, houdt de gemoederen flink bezig. Het pestvirus heeft juist toegeslagen op de locatie met de hoogste biosecuritystatus.

Direct contact met wilde zwijnen afkomstig uit Wit-Rusland en Rusland die het AVP-virus bij zich hebben, is onmogelijk. Hekwerken, gesloten stallen en niemand mag het bedrijf binnen komen zonder te douchen, meldt een dierenarts van Idavang.

In het recyclen van voedselresten van een cateraar tot varkensvoer ziet hij ook geen verhoogd risico op de insleep van het pestvirus.

Waar de dierenarts zich wel zorgen over maakt, is het gebied waarin het varkensbedrijf ligt. Het is gelegen in de grensregio met Wit-Rusland en herbergt het grootste aantal wilde zwijnen van het land. Het is gebied met een hoge AVP-druk. Hij denkt dat er daarom ook een andere vorm van besmetting moet zijn dan direct dier-diercontact met wilde zwijnen. Mogelijk kunnen stekende insecten AVP-besmetting via bloed overdragen.

Lees ook over de noodtoestand in Lithouwen.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    24° / 12°
    30 %
  • Woensdag
    19° / 15°
    90 %
  • Donderdag
    20° / 13°
    50 %
Meer weer