Het opheffen van de productschappen (PVE) is reden voor Henk Kamp, minister van EZ, om de Gezondheids- en welzijnswet (Gwwd) voor dieren op onderdelen te wijzigen. Deze veranderingen zijn nodig om onder meer de financiering van het Diergezondheidsfonds (DGF) goed te regelen, als de PVE geen geld meer inbrengen.
Het fonds wordt gevuld met een heffing per gemiddeld aantal aanwezig varken op een bedrijf, de zogenaamde varkensheffing. De grondslag van deze heffing verhoogt Kamp om als overheid voldoende middelen binnen te halen om haar diergezondheidstaken goed uit te kunnen voeren.
Het DGF-geld wordt ingezet voor het bestrijden en preventief aanpakken van dierziekten. Kamp gaat het weren van tegen antibiotica resistente bacteriën bij dieren eveneens financieren met middelen uit het DGF. Resistentievorming vormt een risico voor zowel de volksgezondheid als voor de diergezondheid.
De overheid spant zich samen met het bedrijfsleven in om minder antibiotica in te zetten en op een verantwoorde wijze te gebruiken in de Nederlandse dierhouderij. Hiervoor geeft de stichting diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) handvatten en richting. Naast de koepelorganisatie van dierenartsen (KNMvD) draagt EZ zorg voor de financiering van SDa. Met de wijzigingen in de Gwwd heeft Kamp ook de financiële kaders hiervoor geregeld.