Wisselzeug beste voor de big

De eerste levensweken is zeugenmelk het allerbeste voedsel voor een big. Gebruik maken van wisselzeugen zorgt ervoor dat alle geboren biggen ook zeugenmelk krijgen.

Bij het systeem van een wisselzeug komen er bij een zeug twee tomen biggen. De ene toom ligt dan overdag bij de zeug, de andere toom ’s nachts. Er is dus een extra hok nodig voor de huisvesting van de wisseltoom. Het systeem met wisselzeugen is ontwikkeld door zeugenhouder Sjef van de Nieuwelaar en dierenarts Manon Houben van PorQ.

De biggen die bij een wisselzeug liggen zijn bij het spenen wat lichter. Maar ze hebben goed leren vreten en halen hierdoor hun achterstand heel snel in. Na enkele weken is het verschil weg en ook bij de vleesvarkens zijn ze niet meer terug te vinden. Bij kunstmatige opfok is dat volgens Van de Nieuwelaar wel anders: “Die biggen vind je later wel terug. Ook pleegzeugen zijn niet helemaal ideaal. Want je speent daarbij een flink deel van de biggen te vroeg om de pleegzeug te maken.”

Met de wisselzeug heb je volgens Houben en Van de Nieuwelaar de beste optie. Het is de meest welzijnsvriendelijke optie voor de jonge biggen, de biggen groeien goed en is welzijnsvriendelijk, de biggen groeien goed en gezondheid technisch is het ook de beste oplossing.”
Werken met wisselzeugen vereist volgens Houben eerst goed vakmanschap bij het zeugenmanagement. Voeding klimaat, verzorging rond het werpen moeten optimaal zijn. Bij een goede keuze van de wisselzeug, (goed uier en goede moedereigenschappen) heeft het geen nadelen voor de zeug. Enige is dat ze wat meer vreet, 1,2 kilo per dag.

Het wisselen van de tomen het kost tweemaal daags 1,5 minuten per wisseltoom. De biggen in het wisselhok krijgen negen dagen melk en daarna brijvoer. Dat kost omgerekend zo’n vier euro per gemiddeld aanwezige zeug.
 

Bekijk ook  wisselzeug bij Bedrijf in beeld.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer