Niet normaal

Eind november was ik bij TEDxAmsterdam, een evenement met als ondertitel ‘ideas worth sharing’. Vertegenwoordigers van bedrijfsleven, wetenschap en kunst presenteerden in maximaal 15 minuten hún idee voor een duurzamere wereld. Het was een eer daare bij te mogen zijn. Als toeschouwer weliswaar, maar toch!

Stiekem ging ik er vanuit dat ik met een vracht ideeën voor de varkenshouderij thuis zou komen. Want van zo’n grote club inspirerende mensen kon de sector vast nog veel van leren. Mijn verwachtingen werden meer dan waargemaakt. Inspirerende verhalen, innovatieve ideeën, revolutionaire technieken. Geweldig om mee te maken! Maar ik nam slechts één idee mee naar huis.

Namelijk dat veel ondernemers in de varkenshouderij absoluut NIET onder doen voor die experts. In de varkenssector zijn minstens zulke vernieuwende verhalen te vinden. Iemand uit de sector op dat podium zou dan ook absoluut niet misstaan. De reden dat dit nog niet is gebeurd, is waarschijnlijk dezelfde als waarom ik op voorhand dacht dat varkenshouders heel veel zou kunnen leren van deze ‘vernieuwers’.

We vinden het al heel ‘normaal’ wat er allemaal aan (technische) vernieuwing plaatsvindt in de varkenshouderij. Dat ondernemers in andere branches daar best veel van zouden kunnen leren, komt niet meer in ons op. In de loop van de dag begon het bij mij te kriebelen. Zou het niet geweldig zijn om volgend jaar een varkenshouder op het podium van TEDxAmsterdam te zien? Ik zou daar graag mijn steentje aan bijdragen.

Om de bezoekers van het evenement te inspireren, zoals ik geïnspireerd ben dit jaar. En om het besef terug te brengen dat de innovatiekracht die bij ‘onze’ ondernemers zit, minstens zoveel waard is als die in andere branches. En dat is niet ‘normaal’.

Janneke Janssens
Hoofdredacteur Varkens
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 8°
    20 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer