Varken van Morgen: Wie zorgt voor duurzame soja?

In mijn dagelijkse werk zorg ik samen met de specialisten ervoor dat wij maximale toegevoegde waarde leveren bij onze klanten. Andere toegevoegde waarde is de waarde die de slachterij wil toevoegen aan die geleverde varkens die voldoen aan een concept zoals het Varken van Morgen.

Daar waar in 2014 de slachterijen de certificaten van duurzame soja verzorgden lijkt het erop dat er slachterijen zijn, die deze verantwoordelijkheid niet meer willen hebben in 2015.

De soja die verwerkt mag worden volgens het concept van het Varken van Morgen is RTRS soja. Dit is verantwoorde soja is geteeld volgens de principes van de Round Table on Responsible Soy (RTRS), dit betekent aandacht voor natuurbehoud, biodiversiteit, verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, goede arbeidsomstandigheden en respect voor lokale landrechten.

Slachterijen kochten de certificaten RTRS soja in om varkens te kunnen leveren die voldoen aan de concept eisen van het Varken van Morgen. Sinds 1 februari word ik geconfronteerd met varkenshouders die een brief hebben ontvangen van hun slachterij dat de certificaten door hun mengvoerleverancier ingekocht moeten worden. Dit is nog niet voor iedere slachterij zo, maar dat betekent dat wij nu gaan regelen om aan de eisen te voldoen. De standaard om hieraan te voldoen vindt plaats binnen de GMP+-eisen.

Dit betekent dat de kosten van de inkoop van certificaten en certificering bij ons terechtkomt. Is dit terecht? Hangt ervan af hoe je het bekijkt. De belangrijkste vraag is: gaat de slachterij deze extra kosten via de opbrengstprijzen uitbetalen?

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders
 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer