Snelle werking vaccin via IDAL

Een vaccin tegen virussen werkt ook snel bij toediening onder de huid. Het vaccin komt namelijk direct in contact met afweercellen (de dentrische cellen) in de huid die de afweeropbouw aansturen. Die dendritische cellen gaan via de lymfevaten naar de lymfeknopen en zorgen daar voor een opbouw van de cellulaire immuniteit”, zegt Victor Geurts, dierenarts bij MSD. Dat wil zeggen dat het vaccin aanzet tot de opbouw van speciale afweercellen die het PRRS-virus goed kunnen opruimen.

Vanwege de goede werking van een vaccin dat je in de huid toedient, heeft MSD een vaccin tegen PRRS dat met de IDAL in de huid en naaldloos kan worden toegediend. De firma heeft hiertoe de gehele registratie van vaccin in combinatie met de IDAL doorlopen.

Vanwege de onderhouidse toediening is slechts een zeer geringe hoeveelheid adjuvans nodig. Een adjuvans is een middel dat de werking van het vaccin versterkt en helpt bij de opbouw van immuniteit. Door de goede werking bij ‘onderhuidse’ toediening is de totale dosis van een PRRS-vaccin (dus entstof en adjuvans) bij gebruik met de IDAL maar 0,2 milliliter. Terwijl de dosis 2 millimeter moet zijn bij toediening van een PRRS-vaccin in de spieren. Dat verschil komt volledig voor rekening van meer adjuvans. De hoeveelheid vaccin is hetzelfde.

Door de kleinere hoeveelheid adjuvans hebben de dieren vaak minder last van een entreactie, terwijl de bescherming volgens Geurts dus minimaal even goed is en minstens zo snel wordt opgebouwd als bij normale toediening.

Naast het PRRS-vaccin heeft MSD ook al een Mycoplasma-vaccin dat met de IDAL kan worden toegediend. Momenteel loopt de erkenningsprocedure voor de combinatie van de IDAL met een circo-vaccin. Die zal eind dit jaar op de markt komen. Tegelijkertijd wordt de IDAL doorontwikkeld om hem nog gebruiksvriendelijker te maken. Er komt bijvoorbeeld een app voor de smartphone of tablet. Daarmee is dan bijvoorbeeld precies te zien hoeveel doseringen er van een bepaald vaccin met de IDAL zijn gedoseerd.

Bekijk de toepassing van IDAL in de praktijk bij bedrijf in beeld.  

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer