Bewustwording LA-MRSA

De bewustwording van het verschil tussen LA-MRSA en andere MRSA’s is een belangrijk pluspunt van het netwerk MRSA in de veehouderij, vindt varkenshouder Piet Zebregts.

Het MRSA-netwerk heeft allerhande onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van MRSA op de varkens- en andere veebedrijven. Bij de start was nog niet duidelijk hoe groot het verschil was tussen de LA-MRSA bij varkens en de MRSA die in ziekenhuizen voorkomt. “Daardoor hadden varkenshouders met zeer strenge hygiënemaatregelen te maken.” Inmiddels is dat in twee ziekenhuizen flink verbeterd.

Het netwerk heeft duidelijk gemaakt dat een aantal handelingen de overdracht van MRSA kan beperken. Regelmatig handen wassen is hier een voorbeeld van. “Misschien is het goed als bezoekers van ziekenhuizen bij binnenkomst ook altijd eerst hun handen wassen en ontsmetten, dan krijgen ze daar minder infecties binnen”, denkt Zebregts hardop.

Het jarenlange onderzoek heeft ook duidelijk laten zien dat stof in de stal een heel lastige component is. Stof daalt overal neer, het komt bijvoorbeeld ook op de deurkrukken terecht. “En via de deurkruk en de handen kun je dan dus gemakkelijk LA-MRSA of andere ziekteverwekkers verspreiden. Dus handen wassen is van belang. Daarmee ben je er niet. Het zou goed zijn als er een onderzoek komt naar het effect van minder stof in relatie tot de besmetting met MRSA op de varkensbedrijven.”

Op VIC Sterksel is overigens wel een onderzoek uitgevoerd naar manieren om stof te beperken. Zebregts: “Je kunt dus de methoden die het stof goed beperken gaan gebruiken en kijken welk effect dat heeft op de verspreiding van LA-MRSA. Dat is nodig, want LA-MRSA is nu dan wel geen groot risico voor de mens. We moeten wel voorkomen dat het een risico wordt.”
 

Bekijk ook zijn beeldreportage bij bedrijf in beeld

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer