Binnen de bedrijfseconomie streven veel ondernemers maximale efficiëntie na onder andere door zo minimaal mogelijke doorlooptijden. Denk aan de omzetsnelheid in een vleesvarkensstal en de worpindex bij de zeugen. Langere doorlooptijden betekent namelijk meer kapitaalsbeslag.
Toch zie ik bij banken in Nederland de doorlooptijden alleen maar oplopen. Banken willen graag goed geïnformeerd worden (en terecht) over de bedrijven waar zij geld hebben uitstaan. Dit gebeurt veelal door bestudering en bespreking van jaarcijfers, liquiditeitsprognoses, kwartaalcijfers en het volgen van de markt.
Daarom zie ik de doorlooptijden bij de banken steeds verder oplopen; 3 tot 6 maanden voor een definitief besluit is genomen is meer regel dan uitzondering. De ondernemer moet zorgen dat zijn dossier compleet is, alvorens het traject van financieringsaanvraag aan te gaan. Maar de bank moet op zijn beurt dan ook een redelijke doorlooptijd kunnen waarborgen in mijn optiek. En dit ondanks de krediet- en/of bankencrisis en andere zaken. En net zoals bij varkensboeren zijn de verschillen tussen de banken enorm, ook tussen vestigingen van hetzelfde concern.
Als deze doorlooptijden niet beperkt worden dan zijn met name aanvragen ten bate van liquiditeitstekorten, zoals uitstel aflossing en tijdelijke uitbreiding rekening-courant krediet , vaak al achterhaald op het moment van fiattering. Het is te simpel om te denken dat de ondernemer in kwestie het dan wel heeft opgelost met zijn crediteuren. Hoge crediteurenposities bij leveranciers is een ongewenste ontwikkeling, dit creëert afhankelijkheid en drijft de ondernemer weg van de focus die hij moet hebben op zijn dieren, teneinde rendementen te maken.
Zorg daarom als ondernemer op een proactieve wijze dat uw dossier compleet en up-to-date is. Dit betekent alles inclusief alle gewenste bescheiden zoals verzekeringspolissen, prognoses, jaarcijfers, aktes en overeenkomsten. Als u daarvoor zorgt mag u van uw bank in mijn optiek ook een redelijke doorlooptijd verlangen als u met een aanvraag komt. Voor liquiditeitsvraagstukken zou dit beperkt moeten kunnen worden tot circa een maand.
U zult er toch samen met uw bank voor moeten zorgen dat uw bedrijf op een gezonde manier gefinancierd is. Ieder dient op de juiste momenten de juiste verantwoording te nemen! Uiteindelijk leidt dit tot meer efficiency in de hele kolom.
Jan van der Heijden
Adviseur AEC Uden