Steun zoeken in Haagse na afhaken Brussel

Voor het herstructureren van de varkenshouderij zoekt de Producenten Organisatie Varkenshouderij steun en financiële ruimte. Zo heeft de POV heeft binnen de Nederlandse varkensvleesketen met de steun van het ministerie van EZ een subsidieaanvraag naar de Europese Commissie gestuurd. Deze aanvraag om financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting en het bieden van ondersteuning aan maatregelen die de export van varkensvlees naar nieuwe markten bevorderen, is afgewezen. Dit staat in de POV-brief van 29 juli aan EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma.

Na de Brusselse afwijzing vestigt de POV haar hoop op steun vanuit het Haagse. De overheid erkent het belang in van een sterke varkenssector, zoals uit diverse acties blijkt. “Nu de EC ons niet financieel wil steunen, vinden wij het tijd dat de Nederlandse overheid haar mooie woorden over onze sector omzet in daden”, stelt POV-voorzitter Ingrid Jansen. “Als Brussel akkoord gaat met de Franse steunmaatregelen van 600 miljoen euro, dan is er voor de Nederlandse overheid ook ruimte voor steun aan ónze boeren.”

Jansen denkt dan aan schuldverlichting, uitstel van betaling en lastenverlichting, zoals ontheffing van bepaalde onroerend goedbelasting en ontheffing van bepaalde sociale lasten en premies. Ook roept ze de overheid op in actie te komen om een gelijk speelveld te krijgen voor de Nederlandse varkenshouderij binnen de EU.

Lees de POV-brief.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer