Groei mestverwerking broodnodig

De verwerkingscapaciteit van mest groeit dit jaar flink met 3,5 miljoen kilo naar 22,5 miljoen kilo fosfaat. Dat is broodnodig, want mede door de groei van de melkveestapel is het waarschijnlijk nog niet voldoende.

Tijdens de themamiddag mestverwerking donderdagmiddag 3 september in Wageningen, presenteerde Hans Verkerk de definitieve cijfers over de mestverwerking. Die zijn afkomstig van een inventarisatie door het Projectbureau Lokale Mestverwerking (PLMV) en Bureau Mest Afzet (BMA). De toename van de mestverwerkingscapaciteit zal dit jaar 3,5 miljoen kilo zijn. Volgend jaar komt er nog eens 2,2 tot 2,8 miljoen kilo bij. En dan zijn er nog plannen voor circa 9 miljoen kilo fosfaat.

De verwerking van mest tot hoogwaardige producten is goed voor ongeveer de helft van de totale export en verwerking van dierlijke mest. Volgens cijfers van RVO.nl bedroeg de totale hoeveelheid export en verwerking in 2014 namelijk 44,3 miljoen kilo fosfaat. Dit jaar zal dat met minimaal 2,8 miljoen kilo moeten groeien naar 47,1 miljoen kilo fosfaat om aan de verwerkingspercentages voor de diverse sectoren te voldoen.

De extra verwerkingscapaciteit van 3,5 miljoen kilo fosfaat  lijkt op papier voldoende te zijn. Echter naar verwachting is meer verwerkingscapaciteit nodig vanwege de uitbreiding van de melkveesector. Daarnaast staan er schotten tussen de sectoren, er wordt wel meer pluimveemest verwerkt dan volgens de verwerkingsplicht nodig is, maar dit kan niet in alle gevallen worden verrekend met varkens en rundvee.

Verder is er ook export van fosfaat uit andere bronnen dan mest (zoals GFT-compost) dat ook volledig als dierlijke mest wordt geregistreerd. Bovendien is meer verwerkingscapaciteit nodig, omdat er een overschatting is van de fosfaatexport. Gescheiden fracties bevatten minder fosfaat dan de forfaitaire normen. En bij mestexport zijn in een aantal gevallen monsters met onbetrouwbaar hoge fosfaatgehalten gevonden.

Lees hier het hele rapport.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    30 %
  • Zondag
    18° / 10°
    20 %
Meer weer