Veel+draait+om+vreten
Achtergrond
©

Veel draait om vreten

De Duitse afnemer van de biggen van Nievar wil uniforme koppels met dieren die 25 kilo wegen en probleemloos opstarten. “Elke week opnieuw is dat onze uitdaging”, zegt Arjan Veijer, bedrijfsleider bij Nievar in Nieuweroord: een vermeerderingsbedrijf van Jan van de Berg uit Zwolle. “Eigenlijk is het simpel als we maar geen steek laten vallen op het vlak van hygiëne, klimaat en voeding. We hebben dieren in onze stallen die vrij makkelijk willen vreten.”

De 920 zeugen met Deense genen worden bij Nievar in een standaard weeksysteem gehouden. De dieren worden geïnsemineerd met sperma van de PIC 408-eindbeer. Gemiddeld bestaat een worp uit 15,5 vitale biggen. “In principe blijven ze de eerste dag allemaal bij hun eigen moeder. De biggen met gevulde buiken zonderen we even af om de kleintjes de kans te geven biest op te nemen. Biest stimuleert de darmgezondheid, zodat het daarna net wat meer kan lijden”, aldus Veijer.

Op de dag na het werpen wordt het cupsysteem ingeschakeld en 10 tot 14 dagen melk bijgevoerd. Daarna wordt via de cups een vloeibare prestarter verstrekt tot de biggen 23 dagen oud zijn (drie dagen voor spenen). Dan wordt dat systeem uitgeschakeld en kunnen tomen alleen nog brijvoer opnemen uit een voerkom. In elk kraamhok wordt de kom op dag 5 na de geboorte geplaatst en krijgen de biggen naar behoefte een papje van opgeloste melkkorrels.

Negen dagen voor spenen wordt in de kom in één keer overgeschakeld op het twee tot drie keer per dag verstrekken van het speenrantsoen. Dit is een mix van tarwezetmeel, granen en een aanvullend speenvoer. “Het speenrantsoen is gebaseerd op het VIDA speenvoer en bevat structuurrijke vezels voor een goede ontwikkeling van de darmen”, zegt specialist nutritie bij ForFarmers, Herjan Klein Leetink. “Ook worden de eiwitrijke grondstoffen ultrafijn gemalen en beter ontsloten waardoor ze beter worden verteerd. Het DARMperfect-concept zorgt voor een betere maagdarmgezondheid bij gespeende biggen.”

Na spenen krijgen de biggen hetzelfde speenrantsoen via sensorvoedering in lange troggen. Vijf keer per dag worden ze automatisch gevoerd. Daarnaast wordt de eerste twee dagen na spenen per hok met 40 tot 50 beren of gelten een ronde voerkom op de roosters geplaatst. De eerste dag na spenen krijgen ze minimaal vier keer per dag handmatig brij bijgevoerd. Arjan: “Je moet er bovenop zitten om problemen met een speendip te voorkomen. Als een groep niet snel genoeg wil opstarten, doen we wat melkpoeder bij de speenbrij om het nog smakelijker te maken want op dag twee na spenen moeten alle biggen vreten. Daarna loopt het vanzelf. Slechts af en toe moeten we bij een enkel hok de voeropname dan nog stimuleren.”

Op dag 13 na spenen wordt ineens overgeschakeld op het tweede biggenmengsel in vier bloktijden. Dat gebeurt twee weken later nogmaals bij het derde brijvoermengsel. “Koppels blijven uniform en ze groeien gemiddeld 340 gram per dag. De biggen zijn 70 dagen oud als ze voor export weg gaan.”

Bekijk ook de beeldreportage van Nievar.

Meer weten over de voeding van biggen? Kom naar de Kennissessie Biggenopfok: Voeding.

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    6° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 1°
    10 %
  • Zondag
    7° / 3°
    10 %
Meer weer