Het Duitse IKB-systeem QS int boetes bij deelnemers als zij zich niet aan de QS-regels houden. Het geld wordt in potje gestort van het QS-wetenschapsfonds. Het bestuur van dat fonds besluit over welke bedragen worden uitgetrokken voor onderzoeken. Sinds de oprichting in 2012 is al 667.000 euro geïnvesteerd.
Dit jaar leverde de aanbesteding in juni 21 onderzoeken op die in aanmerking wilden komen voor medefinanciering. Het QS-wetenschapsfonds voor vlees en vleesproducten heeft besloten vijf onderzoeksprojecten te sponsoren voor een totaalbedrag van 124.000 euro:
- De Universiteit van Hohenheim gaat een snelle testmethode voor in de praktijk ontwikkelen voor de detectie van mycotoxinen in voedermiddelen en granen.
- De Universiteit van Vechta gaat een online platform ontwikkelen voor individuele risicobeoordeling voor het binnenhalen van infectieziekten, in het bijzonder Afrikaanse varkenspest op Duitse varkensbedrijven.
- De Vrije Universiteit van Berlijn gaat onderzoeken hoe Listeria monocytogenes in de voedselketen van vleesvarkens terecht komt en zich door de vleesketen verspreidt.
- Het Max Rubner Instituut in Kulmbach gaat een vergelijkend onderzoek doen naar de snelheid van uitbloeden van vleesvarkens aan de slachthaak in relatie tot de graad van uitbloeden.
- De Veterinaire Hogeschool in Hannover gaat de vaccinatiestrategie bij opfokzeugen en fokzeugen tegen het licht houden om de Salmonella Typhimurium belasting in het QS-systeem te verlagen.
Meer informatie over het wetenschapsfonds.
Lees ook
Meest gelezen
Leden Danish Crown krijgen nabetaling
Gisteren, 15:20
Blogs
'Wat is de ideale sectorconditie?'
21-11-2024
'Afrikaanse varkenspest en selectief ruimen'
14-11-2024
'Toekomst varkenshouderij: DHZ of AI?'
11-11-2024
Bedrijf in Beeld
Partners
'Kraamzeugen zijn fitter en vreten beter'
LTO Ledenvoordeel
Maagzweren bij varkens, het mysterie ontrafeld
MSD Animal Health
Stelling
Loading