Gebruik vleesbenamingen voor vegaproducten mag
Het Europees Parlement heeft tegen het verbod gestemd op het gebruik van vleesnamen voor de marketing van vegaproducten. De landbouwcommissie stelde voor om de wetgeving voor de gemeenschappelijke marktordening voor producten uit de Europese land- en tuinbouw en de benamingen ervan te herzien. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik ziet dit als een nederlaag voor de consument.
Volgens Schreijer-Pierik heeft de hoogste EU-rechter al in 2017 in een arrest bepaald dat een beschrijvende aanvulling 'plantaardig', 'vega' of 'niet-dierlijk' op een voedseletiket onvoldoende is om verwarring bij consumenten te voorkomen bij gebruik van dierlijke zuivelbenamingen.
'Het Hof van Justitie van de Europese Unie verbood toen het misbruik van zuivelbenamingen voor de verkoop van plantaardige producten', zegt ze. 'Daarom is deze tegenstem van het Europees Parlement een nederlaag voor consumenten en eerlijke voedselinformatie. Vlees is vlees en zuivel is zuivel.'
Sterke vegalobby
Schreijer-Pierik meent dat onder druk van een sterke vegalobby een uitzondering is gemaakt voor hyperbewerkte vegaproducten. 'Het is een slecht signaal voor consumenten en boeren dat het Europees Parlement de eigen EU-wetgeving over voedselinformatie in de wind slaat.'
In Frankrijk blijft wel nationale wetgeving van kracht die elk gebruik van dierlijke zuivel- en vleesnamen als biefstuk, kipfilet, spek en beenham voor plantaardige imitatieproducten verbiedt.
De Europarlementariër hoopt dat daarvan een corrigerende werking op de interne Europese voedingsmarkt uitgaat. 'Het gaat hier niet om de bereidingswijze. De benamingen kaas-, vis- en vegaburger of vegaworst waren ook in het landbouwcompromis nooit echt in het geding.'