Verenigd+Koninkrijk+importeert+meer+varkensvlees
Nieuws
© www.freeimages.co.uk

Verenigd Koninkrijk importeert meer varkensvlees

In het eerste halfjaar van 2024 heeft het Verenigd Koninkrijk 1,4 procent meer varkensvlees geïmporteerd in vergelijking met het eerste halfjaar van 2023. Het importvolume groeide naar 387.500 ton. Dat meldt de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB).

Deze groei op jaarbasis geldt niet voor alle productcategorieën. De grootste groei zit in de worstcategorie die met 5.300 ton groeit naar een aandeel van 77.600 ton. Verwerkt varkensvlees en spek hebben in de eerste helft van 2024 juist allebei aan importvolume verloren, respectievelijk 3.100 ton en 1.800 ton.

De categorie met het grootste marktaandeel blijven de vers/diepgevroren producten waarbij sprake is van een kleine groei naar in totaal 165.100 ton.

Eigen varkensvlees in het schap

Uit de cijfers blijkt verder dat de meeste Britse supermarkten het overgrote deel van het varkensvlees uit eigen land halen. Vooral het verse varkensvlees komt uit eigen land. Bij bacon, ham en met name de worst lukt dat in mindere mate. De Britse retailer Marks & Spencer haalt van alle categorieën wel 99 tot 100 procent uit eigen land. Daartegenover staan Asda en met name Iceland die veel minder Brits vlees in de schappen leggen.

De Britse export heeft dit jaar te kampen gehad met een aantal uitdagingen, waarbij het krappe binnenlandse aanbod resulteerde in hogere productprijzen vergeleken met andere spelers op de wereldmarkt, zoals de Verenigde Staten en Brazilië. Nu consumenten wereldwijd nog steeds op hun hoede zijn voor hun uitgaven vanwege de hogere kosten van levensonderhoud, is betaalbaarheid een belangrijke marktfactor in regio's als China.

Dalende export

De export van Brits varkensvlees kent dit jaar grote variaties. In april en juni groeide de export met 4 procent, maar door grote dalingen in januari, maart en mei is de totale Britse varkensvleesexport met 2,4 procent gedaald vergeleken met 2023 en is deze het laagste sinds 2015.

De komende maanden verwacht de AHDB een wisselende importvraag waarbij de inkopers de bewegingen in prijsverschillen en wisselkoersen zullen volgen en zullen inspelen op de economische factoren die de vraag van de consument bepalen.

De exportmarkten worden naar verwachting competitiever. Ook voor de Britse varkenssector is het van belang om markttoegang te behouden voor een goede vierkantsverwaarding van de varkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer