Dumpingonderzoek+China+storende+factor+in+marktvooruitzichten
Nieuws
© Vion

Dumpingonderzoek China storende factor in marktvooruitzichten

De uitkomst van het onderzoek naar mogelijke dumping van varkensvlees op de Chinese markt is een onzekere factor in de vooruitzichten voor de varkensvleesmarkt in de komende periode. Komen er importheffingen of een importverbod, dan zullen er marktverschuivingen gaan plaatsvinden die ongunstig voor Europa zijn, meldt Rabobank in de derde kwartaalrapportage.

De handel in varkensvlees heeft de komende periode mogelijk te maken met geopolitieke uitdagingen. Naast het antidumpingonderzoek door China spelen de verkiezingen in de Verenigde Staten een rol. In 2018 begon een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China die tot flinke verschuivingen in de handel in varkensvlees heeft geleid. De Amerikanen verloren marktaandeel dat grotendeels is ingevuld door Brazilië. De Verenigde Staten hebben sindsdien hun producten vooral afgezet binnen de vrijhandelszone in Noord-Amerika.

Het is nu afwachten wat de uitkomst is van de verkiezingen in de Verenigde Staten. Samen met een mogelijk importverbod of -heffingen door China maakt dit de wereldhandel nog complexer, meldt het kwartaalrapport.

Andere markten zoeken

Als China importheffingen of een importverbod instelt voor varkensvlees uit Europa, dan moeten de Europese exporteurs andere markten zoeken voor de producten die ze nu in China afzetten. Dat kan vooral lastig zijn voor de bijproducten van de varkens zoals poten, oren, wangen en dergelijke.

China is goed voor ongeveer 10 procent van de totale Nederlandse export van varkensvlees en bijproducten, met een waarde van 457 miljoen euro. Het grootste deel, 55 procent en 253 miljoen euro betreft bijproducten. De rest is varkensvlees.

Om nieuwe afzetmarkten te vinden, kunnen Nederland en andere exporteurs – de grootste is Spanje – hun prijzen verlagen. Als dat gebeurt, dan kan dat leiden tot lagere prijzen voor de varkens en een daling van de varkensproductie.

Andere exporterende landen zullen last krijgen van lagere prijzen voor Europese producten en moeten ook op zoek naar nieuwe afzetmarkten. Ze kunnen dan meer naar China exporteren. Maar het zal volgens het Rabobank-rapport niet helemaal lukken, omdat de kwaliteit en specificaties van de Europese producten en producten uit andere landen niet overeenkomen. Het zal de exporteurs tijd kosten om aan die eisen te voldoen.

30 procent naar China

Van de export naar derde landen vanuit Europa gaat ongeveer 30 procent naar China. Andere grote afnemers zijn het Verenigd Koninkrijk, Japan, de Filipijnen en Zuid-Korea, samen goed voor zo'n 45 procent. De overige 25 procent gaat naar overige landen, waar ook de Verenigde Staten onder vallen.

De export vanuit Europa daalde in de eerste vier maanden van 2024 met 7 procent. Vooral het volume naar China kromp met 18 procent en in vergelijking met vorig jaar met 10 procent. Ook vanuit andere landen daalde de export naar China, die nu op het laagste niveau sinds 2019 uitkomt.

Vanuit Europa steeg de export naar de Filipijnen met 13 procent, naar Zuid-Korea met 19 procent, naar de Verenigde Staten met 30 procent en naar Vietnam met maar liefst 62 procent.

Grote verschillen in ontwikkeling productie

De wereldwijde zeugenstapel vertoont al maandenlang een daling. Die daling zal in de belangrijkste productielanden nog doorzetten. Dat betekent positieve vooruitzichten voor de winstgevendheid in 2025. Op basis van die vooruitzichten stabiliseert de zeugenstapel in een aantal regio's of groeit die alweer. Die groei is daarbij ook gebaseerd op de te verwachten dalende voerprijzen.

Er zijn wel grote verschillen tussen de regio's. In Vietnam, de Filipijnen en Zuid-Korea remmen ziekten het herstel en zal de productie lager blijven dan vorig jaar. De productie in China zal slechts langzaam dalen en hoger blijven dan vorig jaar, doordat de slachtgewichten stijgen. De productie zal groeien in Brazilië en een aantal Europese landen. De zeugenstapel in de Verenigde Staten zal dalen, maar de productie zal tijdelijk stijgen door het slachten van zeugen en de hogere slachtgewichten van vleesvarkens.

De vraag naar varkensvlees is veerkrachtig. De verwachting van de Rabobank-specialisten is dat de consumptie in het tweede halfjaar van 2024 toeneemt door seizoenseffecten. De dalende varkensprijzen in de Europese Unie en lage prijzen in de Verenigde Staten kunnen de consumptie in deze regio's verder ondersteunen.

Bekijk meer over:

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 2°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    5 %
Meer weer