Varkensvleesconsumptie in 2023 iets gedaald
Nederlanders hebben in 2023 iets minder varkensvlees gegeten dan een jaar eerder. Het gaat om een min van 0,2 kilo. Er werd juist meer pluimveevlees en rundvlees geconsumeerd. In beide gevallen is een plus van 0,2 kilo zichtbaar. In totaal komt de vleesconsumptie over 2023 circa 0,2 kilo hoger uit, op 75,3 kilo per hoofd van de bevolking.
Uit de cijfers van Wageningen Economic Research, die zijn verzameld op aanvraag van Wakker Dier, blijkt dat de vleesconsumptie niet verder daalt. In de periode van 2005 tot 2019 was sprake van een stijgende consumptie, tot een niveau van 77,7 kilo in dat laatstgenoemde jaar. In 2020 en 2021 daalde de vleesconsumptie naar 76 kilo, in 2022 zakte deze door naar een dieptepunt van 75,1 kilo. In 2023 is een lichte stijging zichtbaar, tot 75,3 kilo.
Er is wel een sprake van verschuivingen tussen de drie hoofdcategorieën: varkensvlees, pluimveevlees en rundvlees. De varkensvleesconsumptie laat al jaren een licht dalende trend zien. In 2022 at een Nederlander gemiddeld 36,3 kilo varkensvlees, evenveel als in 2022. In 2023 is de consumptie van varkensvlees gedaald naar 36,1 kilo. Varkensvlees heeft nog wel het grootste aandeel in de totale vleesconsumptie.
De consumptie van pluimveevlees ligt al jaren rond de 21 à 22 kilo per hoofd van de bevolking. Maar sinds 2019 is de consumptie gedaald, van 21,9 kilo naar 21,4 kilo in 2022. Een jaar later is de consumptie weer iets toegenomen, tot 21,6 kilo.
De consumptie van rundvlees is in de periode van 2005 tot 2022 langzaam gedaald naar 15 kilo per hoofd van de bevolking. Vorig jaar steeg deze weer licht, naar 15,2 kilo. Opvallend is dat uit de data over de vleesaankopen bij supermarkten, slagers en poeliers blijkt dat de kleine toename in het totale rundvleesverbruik samenhangt met een stijging van 9,7 procent in de verkoop van rundvleesgehakt. De verkoop van ander rundvlees via de retail is met 7,7 procent gedaald.
Minder duur vlees
Niet alleen in het rundvleessegment is minder duurder snijvlees verkocht en juist meer goedkopere producten, zoals gehakt en hamburgers. Ook in het varkensvleessegment is een trend te zien naar goedkopere vleessoorten. Het afzetverlies van varkensvlees in de verkoop bij supermarkten en slagerijen is 0,2 procent. De verkoop van half-om-halfgehakt stijgt wel, met 3,4 procent, maar kan dit verlies niet compenseren.
De ontwikkelingen in Nederland wijken enigszins af van de ontwikkelingen in Europa en in de rest van de wereld. Daar stijgt de consumptie van pluimveevlees al jaren. Zo lag de consumptie van pluimveevlees in de Europese Unie in 2023 op 23,7 kilo. Dat is 2,1 kilo hoger dan in Nederland.
De consumptie van varkensvlees in Europa is met 31,8 kilo juist 4,3 kilo lager dan in Nederland. Ook de consumptie van rundvlees ligt in Europa lager en komt uit op 10,2 kilo per hoofd van de bevolking. Dit is maar liefst 5 kilo per hoofd van de bevolking lager dan in Nederland.
Voor de categorieën van kalfsvlees, schapen- en geitenvlees en paardenvlees zijn in 2023 geen veranderingen in de consumptie opgetreden. Met 1,3 kilo voor kalfsvlees, 1 kilo voor schapen- en geitenvlees en 0,1 kilo voor paardenvlees blijven dit heel kleine categorieën.