'Hoe gaat de wind waaien?'
Een maand geleden was ik op de Faculteit Diergeneeskunde. Jan van Schip vierde met een interessant symposium dat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Hoewel hij verschillende functies heeft bekleed binnen het departement Landbouwhuisdieren, is hij bij de meeste studenten vooral bekend vanwege het klimaatonderwijs.
En dat geldt ook voor mijzelf. Jan leerde ons naast allerlei theoretische zaken over het stalklimaat, ook hoe je het kan onderzoeken in de praktijk. En dat het rookapparaat niet alleen bedoeld was voor gebruik tijdens feestjes.
Dat het stalklimaat belangrijk is voor het welbevinden, de gezondheid en de prestaties van dieren is inmiddels een 'no brainer'. Bij diverse actuele thema's – zoals het houden van varkens met lange staarten, het verminderen van het antibioticagebruik en het bereiken van genetisch potentieel – is het hebben van een goed stalklimaat absoluut een must. Ervaringen in landen als Noorwegen en Finland bevestigen dit keer op keer.
Maar het stalklimaat krijgt pas echt aandacht als er problemen zijn. Vaak blijkt er van alles te verbeteren. Een inmiddels gepensioneerd, onafhankelijke klimaatadviseur leerde mij dat de meeste problemen ontstaan door windinvloeden en veel minder door problemen met luchtverdeling.
Om dit goed te kunnen zien, is klimaatonderwijs voor (aankomende) dierenartsen in mijn ogen essentieel. Maar met het naderend pensioen van Jan lijkt dat studieonderdeel echter verloren te gaan. Moet er een frisse wind bij Faculteit Diergeneeskunde gaan waaien om het tij te keren?
Anne Staadegaard
Adviseur Gezondheid Topigs Norsvin & dierenarts Varkens KI Nederland