%27Na+zonneschijn+komt%E2%80%A6%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Na zonneschijn komt…'

Na dit enorm natte voorjaar ga ik het natuurlijk niet over regen hebben. Klagen over het weer is iets wat we allemaal heel normaal vinden. Toch probeer ik het zelf altijd positief te zien en geniet van alle zonnige dagen die we deze zomer hebben gehad. En zo eind augustus merk ik vooral aan de steeds vroeger invallende duisternis dat de herfst in aantocht is. Wat dat voor het weer gaat betekenen weet ik natuurlijk niet.

Wat ik wel weet is dat de herfst uitdagingen biedt op het gebied van gezondheid, voor mens en dier. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht kunnen groot zijn. Waar wij ervoor kunnen kiezen een jas aan of uit te doen, kunnen de varkens dat natuurlijk niet. Een jas beschermt ons, maar kan niet altijd voorkomen dat je gaat hoesten. Al vertel ik mijn kinderen soms iets anders.

Tegen een virus helpt een jas natuurlijk niet. Hoewel het lijkt alsof de pandemie al heel lang geleden is, heeft het wel bijgedragen aan een algemeen besef van het belang van persoonlijke bioveiligheid. En dat geldt ook voor het zorgen van een veilige gezondheid voor anderen. Handen wassen, afstand houden en vaccineren waren even normaal om jezelf en je omgeving te beschermen.

Ik hoop dat dat vaccineren ook zo normaal blijft voor griep. Dat een griepvaccinatie normaal is om jezelf en de varkens waar je mee werkt te beschermen. Want de kans dat een varken griep krijgt van de mens is veel groter dan de kans dat jij het krijgt van een varken. Dus als je regelmatig in direct contact komt met varkens, haal die griepvaccinatie om jezelf en de dieren te beschermen. Mens en dier gezond houden zorgt voor weer voor zonneschijn.

Anne Staadegaard
Adviseur Gezondheid Topigs Norsvin & dierenarts Varkens KI Nederland

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    29° / 17°
    70 %
  • Dinsdag
    24° / 18°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 17°
    50 %
Meer weer