Hogere bijdragen voor Diergezondheidsfonds in 2025
De bijdragen voor het Diergezondheidsfonds worden in 2025 hoger. De tarieven stijgen komend jaar aanzienlijk, blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Via het diergezondheidsfonds worden kosten betaald voor de bestrijding, bewaking en preventie van besmettelijke dierziekten en zoönosen. Voor dierziekten die zich snel kunnen verspreiden, gelden speciale bestrijdings- en preventieregels. Naast de financiële bijdrage per dier vanuit veehouders wordt het fonds gevuld door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). De verdeling is vastgelegd in een convenant.
De tarieven voor de varkenssector zijn ingedeeld op bedrijfsstatusniveau, van de niveaus A tot en met F. Voor vleesvarkens van een A- of B-bedrijf, afgevoerd voor slacht of export, stijgt het tarief van 0,171 euro naar 0,275 euro per dier.
Voor biggen van een A- of B-bedrijf, afgevoerd naar een E- of F-bedrijf, stijgt het tarief van 0,060 euro naar 0,096 per dier. Voor zeugen, beren of gelten die afgevoerd worden van een A-, B-, C-, of D-bedrijf stijgt het tarief van 0,086 euro naar 0,138 euro.
In de varkenshouderij zijn nog drie andere tarieven van toepassing. Voor biggen die worden afgevoerd van een A- of B-bedrijf naar een A-, B-, C- of D-bedrijf of voor slacht of export, stijgt het tarief eveneens van van 0,086 euro naar 0,138 euro. Dit geldt ook voor varkens van een C- of D-bedrijf. Voor varkens die worden afgevoerd van een E- of F-bedrijf stijgt het tarief van 0,026 euro naar 0,041 euro.