Belgische zeug is 650 euro waard

De VeVa (Vlaamse Vereniging voor Varkenshouders) wil met de inkrimping van de huidige zeugenstapel meer ruimte creëren op de varkensmarkt. De Vlaamse overheid zou hiervoor een plan voor het opkopen van zeugen moeten voorfinancieren, maar uiteindelijk wil de VeVa de financiering van het opkopen van de Vlaamse zeugen door de sector zelf laten dragen.

Aanleiding om nu met dit voorstel te komen is de verslechterde varkensmarkt en het ontbreken van zicht op verbeteringen op zowel de korte als de lange termijn.

20 procent krimp leidt tot betere positie
Als de varkenshouderij van 500.000 zeugen met ongeveer 100.000 zeugen daalt, verwacht de VeVa dat een overschot verandert naar een meer 'schaarste'-positie. De prijzen en daarmee de toekomstverwachtingen zouden hierdoor voor Vlaamse varkenshouders moeten verbeteren. De VeVa stelt dat per zeug zo’n 650 euro betaalt moet worden om het plan succesvol te laten zijn. In totaal is er met het plan dan 65 miljoen euro gemoeid.

Terugbetalen
Afgelopen maandag legde de VeVa het plan voor aan de Vlaamse minister-president Kris Peeters. Daarin gaf de vereniging duidelijk aan dat de sector zelf de financiële implicaties draagt. Door van elk geslacht varken één euro door te storten, verwacht de VeVa in acht jaar tijd de voorfinanciering aan de overheid terug te kunnen betalen.

Download het plan van de VeVa.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer