Zit eens wat vaker aan tieten

Manon HoubenU zult wel even uw wenkbrauwen gefronst hebben toen u deze titel las, maar het is helaas heel serieus bedoeld. Melkveehouders hebben normaal gesproken twee keer per dag de uier van al hun melkgevende dieren in de hand. Ja, dat is logisch zult u denken, want zij moeten die koeien ook melken.

Maar eigenlijk is de melkproductie van de zeug voor ons ook heel belangrijk. Biggen zijn wat betreft hun immuniteit de eerste weken volledig afhankelijk van de melk die ze drinken. Zonder melk groeien de biggen niet! Dus een optimale melkproductie door een gezond uier is de beste start voor een vitale big.

Een simpel rekensommetje leert dat een zeug relatief evenveel melk produceert als een koe. Want een zeug van 200 kg produceert ongeveer 12 liter melk per dag tegenover een koe van 700 kg die 45 liter per dag produceert. Omgerekend is dat 60 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag bij de zeug, terwijl dezelfde berekening bij de koe 64 ml melk oplevert. Dat ligt vast dichter bij elkaar dan u verwachtte.

Bij de koeien hebben ze het UGCN, het Uier GezondheidsCentrum Nederland en wij…? Wij hebben geen uiercentrum zeug, er is geen uierspecialist of erger nog er is eigenlijk helemaal geen goede kennis over zeugenuiers beschikbaar. Daar heeft het kennisnetwerk “Vitaal Uier” zich het afgelopen jaar nog het meest over verbaasd.

Ik denk zelfs dat de deelnemers aan het netwerk de “uierspecialisten” van Nederland zijn geworden. Zij hebben honderden foto’s bekeken en ook bij verschillende bedrijven heel veel uiers gevoeld.

En zij hebben maar een advies: Ga uiers voelen!! Een goed uier voelt vol, maar soepel aan. Een warm of hard uier is een heel slecht voorteken en heeft vaak tot gevolg dat de biggen meer beschadigingen oplopen, meer uit elkaar groeien, het benadeelt zelfs het grootbrengend vermogen van de zeug. Een extreem hard uier is al vanaf 100 meter afstand te zien, maar het is de truc om ook de zeugen te herkennen met maar een milde vorm van ‘hard uier’. 

Binnenkort hopen we u meer te kunnen vertellen over de beste aanpak, maar ik zou zeggen… stroop de mouwen op en voelen maar!

Manon Houben
PorQ

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer