Warm gevoel

Arend WaningeHet is december, de maand van het warme gevoel. Met z’n allen samen rond de kerstboom, ook al heb ik wel eens last van te veel gedwongen en fake gezelligheid in december. Toch heb ik al dagen een warm gevoel. Bij de productie van het decembernummer van het Vakblad Varkens heb ik lang naar een mooie fotoserie over het Prodromi-kraamhok gekeken.

Een zeug los in het kraamhok, een zeug die speelt met nestmateriaal, biggen die zich echt nestelen en innig contact tussen zeug en big. Een vrijlopende zeug blijkt tot vier keer meer contact met haar biggen te hebben. Kijk dat zijn cijfers waar ik een warm gevoel van krijg.

De foto’s vertellen de rest. Blij ‘lachende’ zeugen en innig contact tussen zeug en big. De zeugen blijken veel rustiger dan in kraamhokken waarin ze gewoon in een box liggen. Zoveel rustiger dat het aantal doodliggers misschien niet eens stijgt. Kijk dat geeft nog eens een warm gevoel.

Iedereen die wel eens met burgers in een stal is geweest, weet dat de zeug in de kraambox veel reacties oproept. En dan kun je nog zo uitleggen dat ze daar maar een paar weken zit en dat dit ter bescherming van de biggen is. Toch blijft het gevoel schuren. Als we daar dus iets aan kunnen doen is dat pure winst.

Tijdens de innovatiedagen op Sterksel stond ik een tijdje te kijken bij het Prodromi-kraamhok. Niet iedereen reageert nog even enthousiast. Het is wel een groot hok met veel poespas. Ook het nestmateriaal roept vragen op. Toch denk ik dat het een ontwikkeling is die de komende tijd verder gaat, ook al kan het ideale kraamhok nog tig keer veranderen.

De zeug die voor het werpen met nestmateriaal speelt is rustiger en geeft haar geur aan het nestmateriaal. Het plaatsen van nestmateriaal in het biggennest trekt vervolgens de biggen naar het biggennest. Het klinkt logisch en iedereen begrijpt dat dit tegemoet komt aan de behoeften van zowel zeug als big.

Dat mooie beeld in het kraamhok komt vast ook ten goede aan de behoefte van de varkenshouder, het geeft meer werkplezier. Het is alleen even wennen. Probeer daarom eens wat nestmateriaal uit in uw eigen kraamhokken. Puur om eens te kijken hoe zeug en biggen daar op reageren.

En uw eigen gevoel aan te wakkeren. De eerste tekenen zijn dat een dergelijk kraamhok niet eens zoveel extra hoeft te kosten. Volgende week woensdag worden op een symposium meer resultaten bekend gemaakt, waaronder een economische berekening. Deze resultaten leest u volgende week op onze site. Om al vast een beetje in de stemming te komen staat een fotoselectie nu al online.

Arend Waninge
Redacteur Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer